Ze současného počasí, které spíše připomíná zimu, nemají radost zahrádkáři.
Ranní mrazíky totiž ohrožují úrodu meruněk, třešní, ale i brambor.

„Stromy, které kvetou, jsou ohroženy hlavně v nižších polohách, zejména při potocích. Jedná se například o třešně, které jsou již v plném květu. Mráz ohrožuje i meruňky, které už mají nasazené plůdky. Pokud zmrznou, je po úrodě. Ostatní stromy toto chladné počasí snad neovlivní," uvedl domažlický zahrádkář Jan Hinterholzinger.

Ten, kdo brzy sázel brambory, má také po úrodě. „Kolegové zahrádkáři si stěžovali, že jim zmrzly už vylezlé brambory. Myslím ale, že škody u nás zatím nejsou velké," dodal Hinterholzinger.

Radost ze studeného počasí mají lesáci.
„První čtvrtletí tohoto roku bylo nejteplejší a srážkově nejhorší za mnoho posledních let. Toto počasí vítáme proto, že zastaví vývoj kůrovce, který má rád teplo. Z druhé strany nás brzdí při vysazování nových porostů v nížinách. Není možné, aby za tohoto nevlídného počasí trávili lidé celý den v lese," řekl ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda s tím, že mrazivé počasí by mohlo ohrozit například i buky. Ty se ale naštěstí ještě spí

Zima samozřejmě panuje na Čerchově, kde nově napadlo deset centimetrů sněhu.
„Za poslední roky jsme pomalému nástupu jara odvykli. Když trochu zavzpomínám, tak 28. dubna v roce 1986 napadl sníh, a protože byl mokrý a těžký, způsobil kalamitu na menších porostech. Vzpomínám, že dokonce i 9. května jsme vyhrabávali sazenice ze sněhu," dodal Benda.