Fotbalové hřiště v Mrákově zaplnila rozsáhlá výstava historické i té nejmodernější zemědělské techniky a stánky různých firem z oblasti zemědělství. To hlavní se však odehrávalo v obrovském vojenském stanu, který na hřišti vyrostl.

Právě zde mohli diváci sledovat přehlídku pečlivě vybraných a k dokonalosti zkrášlených krav dvou barevných variant (černých holštýnských a červených red holštýnských) a tří kategorií (prvotelka, druhotelka a III. a vyšší laktace).

Německý rozhodčí Guido Simon stál před těžkými rozhodnutími a opakovaně si pochvaloval vysokou kvalitu jednotlivých skupin zvířat. Posuzoval mléčný typ, velikost, žilnatost i zavěšení vemene, umístění struků, hrudník, hřbetní linie, nohy, paznehty a eleganci chůze a mnoho dalšího. Přednosti jednotlivých krav a svá rozhodnutí se snažil co nejpřístupněji vysvětlit publiku.

I v letošním ročníku se jako tradičně dařilo Meclovským, Staňkovským a Mrákovským. Kromě vítězek jednotlivých kategorií pak také Simon za potlesku publika rozhodl o tom, kterým kravám budou náležet tituly Šampionka holštýnského plemene a Šampionka red holštýnského plemene.

Šampionkou červeného plemene se stala kráva na 3. laktaci s pořadovým číslem 78 ze společnosti AGRO Staňkov. Ocenění pro nejlepší red holštýnku převzal ředitel společnosti Václav Hauser a Jaroslava Janská. Janská byla u předávání hned několika dalších ocenění. Bohužel se ale na letošní mrákovské výstavě nezadařilo její prvotelce, krávě č. 13 jménem Sagita, která se zúčastnila výstavy v Opařanech, kde skončila jako druhá a získala titul nejlepší red holštýnka.

„Na základě toho vítězství reprezentovala Českou republiku v polovině června na Evropském šampionátu ve francouzském Colmaru. Ale bohužel díky velké konkurenci skončila jako poslední," řekla vodička Sagity Jaroslava Janská.

Jako šampionku černého plemene mrákovské výstavy pak rozhodčí Guido Simon vybral krávu jménem Meclov Nicole s pořadovým číslem 100, která pochází ze společnosti Meclovská zemědělská, z farmy Srby, a která byla i šampionkou minulého ročníku výstavy.

„Je to opravdu krásná a výjimečná kráva. Je už dokonce na páté laktaci, ale pořád vypadá jako mladá dáma," prohlásil rozhodčí Simon.

Ocenění pro nejlepší černou holštýnku převzal za Meclovskou zemědělskou Václav Kocour. Ten byl během finálního ceremoniálu přebírat ocenění hned třikrát, respektive čtyřikrát, protože se zároveň stal vítězem tipovací soutěže publika. Na otázku, jak udělat z krávy šampiónku, hlavní zootechnik Václav Kocour odpověděl:

„Žádné tajemství nemám, je to hlavně plemenářská a soustavná práce. Ale chtěl bych se zmínit o Fanatičce, jejíž hlavu máme vystavenou v podniku. Je to naše štěstí," řekl Kocour a zmínil poděkování inženýru Šalounovi, který dělá připouštěcí plány na jednotlivé dojnice. „A také bych chtěl poděkovat zootechnikům, kteří mají snad tu nejhorší práci," doplnil.

Zmínit je zapotřebí i nasazení vodičů jednotlivých zvířat, kteří při výstavě neměli lehkou práci při snaze udržet po celý den posuzovaná zvířata v klidu. Jako nejlepší vodič letošní výstavy byl oceněn Jiří Foist.
Během výstavy vystoupily i krojované děti z chodského souboru Mráček a po vyhlášení vítězů pak Mrákovskou výstavu zakončila chovatelská veselice plná hudby, jídla a pití. Chovatelé se setkají na příští mrákovské výstavě opět za dva roky.

Vítězky a šampionky XI. výstavy:

■ ČERVENÉ HOLŠTÝNKY (RED):
Prvotelka: ZOD Mrákov – farma St. Klíčov (č. 6, nar. 6. 5. 2014)
Druhotelka: Agro Staňkov (č. 53, nar. 5. 11. 2012)
Kráva po III. a vyšší laktaci: Agro Staňkov (č. 78 – nar. 18. 10. 2011)
● ŠAMPIONKA RED: kráva po 3. a vyšší laktaci – Agro Staňkov (č. 78 – nar. 18. 10. 2011)

■ ČERNÉ HOLŠTÝNKY:
Prvotelka: Meclovská zemědělská – farma Srby (č. 30, nar. 31. 1. 2014)
Druhotelka: POZEP Poběžovice (č. 68)
Kráva po 3. a vyšší laktaci: Meclovská zemědělská – farma Srby (č. 100 – Meclov Nicole, nar. 27. 5. 2009)
● ŠAMPIONKA ČERNÁ: kráva po 5. laktaci – Meclovská zemědělská – farma Srby (č. 100 – Meclov Nicole, nar. 27. 5. 2009)

Kraví 'modelky' před výstavou zkrášlují už od dvou hodin od rána

Pedikúra, nastříkání, ostříhání, gelování. To jsou jen některé procedury, které krávy musí podstoupit, aby se z nich staly šampionky. V den výstavy probíhá zkrášlování krav už od dvou hodin ráno. První procedurou je samotná očista, kdy modelky vymydlí. Po důkladné koupeli přichází na řadu úprava paznehtů čili pedikúra.

XI. Mrákovská výstava holštýnského skotu.Zdroj: Deník/ Stanislav Šebek

„Po úpravě a vyčištění se krávě nastříkají kopyta olejíčkem," řekla Jaroslava Janská ze Staňkova (na snímku), která se stará o finální vzhled.

Dalším krokem je ostříhání krav, a to včetně vemene. To se dělá kvůli tomu, aby jim vynikla žilnatost, která se při posuzování hodnotí. Tělo se stříhá proto, aby se jim zvýraznila silueta těla a to, jak je kráva stavěná.

Pak přichází na řadu finální fáze, tzv. top line čili úprava hřbetní linie. Na hřbetě se nechají delší chlupy, které se pomocí fénu, hřebene a laku pořádně natuží, aby stály. Chlupy je třeba upravit do roviny. Pokud je potřeba, přichází na řadu doholení a barvení. Krávy se zpravidla barví jen v rámci evropských výstav.
„Spreje a laky používáme nejrůznějších typů. Máme barevné, bílé, černé, červené spreje," říká Jaroslava Janská. Je zajímavé, že jen například u červené barvy je to osm odstínů.

„Pak je důležitá údržba krav během celého závodu. Musí se dohlížet, aby se kravičky neušpinily a nevyválely se ve výkalech. A od toho jsou tady studenti ze střední školy, aby to hlídali," dodává Jaroslava Janská. Co pět minut, to studenti běhali s kyblíky a lopatami. Co k tomu dodat – i kraví modelky mají své potřeby.

Stanislav Šebek, Aneta Škardová