Mimořádnému sportovnímu svátku předcházely dlouhé měsíce shánění peněz na financování a následných stavebních prací.
„Stavba, v jejímž rámci byla vybudována nová tribuna a položen nový trávník, byla zkolaudována, chybí ještě drobné dodělávky, ty ale neomezují užívání objektu,“ konstatoval viceprezident fotbalové Jiskry Domažlice Ivan Rybár.
„Ve vstupní části nové tribuny, v části určené pro tisk, chybí dlažba, v některých místnostech ještě nejsou parapety a vyskytují se i další podobné maličkosti. Máme je sepsané a budou brzy vyřešeny,“ uvedl Rybár. Dvě závady jsou ještě v atletické části stadionu. „Termín na jejich odstranění je konec května. Při prodlužování fotbalového hřiště se musely změnit atletické sektory. Přemístilo se doskočiště a musí proto dojít k lajnování v sektorech pro hod oštěpem a pro skok o tyči. Vybudovat se musí i základ pro stojany na skok o tyči. Tyto práce však nejsou součástí projektu fotbalistů, jde o samostatnou akci financovanou městem.“

V rámci reklamace firma na poslední chvíli musela měnil i trávník, který byl vysetý před zimou. „Dlouho na něm ležel sníh, bohužel se na něm projevila plíseň,“ popsal Rybár. V minulém týdnu, jen několik dnů před začátkem šampionátu, firma musela položit zcela nový travnatý ´koberec´.

Modernizace stadionu vyjde na cca 30 milionů Kč. „Jiskra Domažlice fotbal vystupuje jako plátce DPH. Jsme nezisková organizace, stát nám tak nevrátí v celé výši DPH. Na základě dohody s Městem Domažlice nám výpadek, který dělá cca 4 miliony Kč, pokryje právě město,“ uvedl Rybár.

„Dotace z ministerstva školství nebyly poskytnuty v původně odhadované částce, náklad, který město ponese, bude proto vyšší,“ konstatoval starosta Miroslav Mach. Město tak celkem na modernizaci stadionu přispěje 8,3 miliony Kč.
Na oplátku zmodernizovaný stadion, který stojí na městským pozemcích, přejde po deseti letech do majetku Domažlic. „Celý stadion se výrazně zhodnotí, získá potřebné zázemí pro sportovce i pro diváky,“ připomněl Mach. Stadion získal statut stadionu pro mezinárodní utkání mládeže do 19 let a diváci se tak mohou těšit na další atraktivní zápasy i po skončení probíhajícího ME žen do 17 let. „V plánu je zápas reprezentačního výběru chlapců do 19 let,“ uzavřel Rybár.