Tradičním zpestřením adventního času v Domažlicích byl v posledních patnácti letech vždy Mikuláš, který každoročně přijíždí v kočáře taženém koňmi na domažlické náměstí.

Mikuláš však letos mimořádně nepřijede na náměstí, ale zavítá na domažlické sokoliště. Navíc tentokrát nedorazí v pondělí 5. prosince, ale již o den dříve, v neděli.

Nadšenci v čele s Miroslavem Pivoňkou, kteří celou akci pořádají za podpory sponzorů, které sehnali, naplánovali poslední akci na 4. prosince.

„Škoda data, spousta lidí chodí právě jen do města s dětmi, a to 5. prosince," napsala k akci na facebooku Lucie Trněná. „Určitě bych to nechala na 5. prosince. Náměstí je vždy plné a většina lidí si pak už Mikuláše domů nezve," doplnila Naděžda Zůnová.

„Bohužel z organizačního hlediska náš poslední ročník nejde udělat 5. prosince, ale jen 4. prosince. Nejde jen o nás, ale jde o koně. A jsme všichni pracující lidi, co to dělají ve svém volnu a bez finančních nároků," vysvětlil Miroslav Pivoňka s tím, že jediné koně ochotné jet do tak velkého davu nemá v pondělí kdo kočírovat.

S pořádáním mikulášské akce o den dříve však nesouhlasila rada města, nepovolila uzavírku náměstí v neděli. Schválila ji pouze na pondělí 5. prosince.

Uzavírka náměstí je nutná, neboť akce se každoročně těší ohromné návštěvnosti a v minulosti automobily na náměstí jezdily bez ohledu na dav, a mohly tak ohrozit přítomné děti i dospělé.

Z důvodu nepovolení uzavírky na náměstí v neděli se organizátoři rozhodli celou akci přesunout na domažlické sokoliště.

„Přijdeme a myslím, že je úplně jedno, kde a kdy to bude. Hlavně že budou mít děti zážitek. Díky všem lidem, co to pořádají," prohlásil Miroslav Uškrt.

Akce na sokolišti začíná již v 16 hodin, návštěvníci se kromě Mikuláše, andělů, spousty děsivých čertů a samozřejmě sladké nadílky mohou těšit také na ohnivou show skupiny Fireflies, dva DJ a pěvecké duo bratrů Hradeckých.