Jako radostnou zprávy přijali tento týden Meclovští oznámení ředitelství silnic a dálnic, které se přes letní měsíce hodlá pustit do opravy silničního průtahu spadající obcí Březí.

Stavební povolení na výstavbu chodníků a úpravu dalších ploch pro Obecní úřad Meclov vydal Stavební úřad v Horšovském Týně již na podzim 2011.

„V první řadě nám jde o bezpečnost chodců, neboť přes Březí vede hlavní tah z Plzně ke státní hranici a doprava je tam velice silná. Chodník v Březí už plánujeme řadu let, současně s ním tam chceme vybudovat kanalizaci. Proto mne včera potěšil ředitel plzeňské správy Ředitelství silnic a dálnic, že se průtah Březím letos bude opravovat," uvedl ve středu meclovský starosta Zdeněk Martínek s tím, že předpokládá dobu od května do srpna.

„Opravu zmíněného úseku silnice I/26 máme v závazném plánu, a to včetně přislíbených peněz. Až proběhnou centrální schvalovací procedury, vypíšeme tendr. Projektantská cena díla činí včetně podílu obce 20 milionů korun s DPH. Jak dopadne tendr je věc druhá," uvedl na dotaz Deníku Michal Syřínek, vedoucí provozního úseku ŘSD Plzeň.

Bude pro Meclovské těžké dát dohromady finanční podíl obce? „Náš podíl na akci v Březí by měl činit kolem 3,5 milionu korun. Máme pro něj finanční rezervu, ale chtěli bychom na výstavbu kanalizace a chodníků získat dotaci. Potíž je v tom, že jsme museli čekat na rozhodnutí ŘSD, teprve pak můžeme dotaci shánět. Nyní zjišťujeme, jaké jsou současné dotační možnosti," zakončuje starosta Martínek.

Intenzita dopravy v daném místě

                              Pracovní dny      Volné dny 
Os. automobily             3867               3160

Těžká doprava              2252                606

Motocykly                         46                  67

Celkem                          6165              3833

Špičková intenzita dopravy/hod.: 524 vozidel/hod., z toho 169 těžká

Zdroj: ŘSD – sčítání dopravy