Naplánovat školní lyžařský kurz bývá už několik let sázka do loterie. Na horách chybí sníh.

V pondělí odjeli na Špičák studenti domažlické obchodní akademie.
„Letos počasí opravdu nepřeje, ale naštěstí tu nějaký ten sníh je, tak jdeme lyžovat," vzkázal ze Špičáku učitel Pavel Bauer, který je na lyžařském kurzu s první skupinou studentů.

„Jsem zklamaná, jak málo je tu sněhu. Ale těšila jsem se na výlet se třídou, tak si to užiji," řekla účastnice kurzu Jennifer Řezníčková.

„Příští týden nás čeká ještě jeden kurz. Předpověď počasí není dobrá. Přemýšleli jsme i o tom, že lyžáky odložíme na příští rok, ale vzhledem k tomu, že zima je poslední čtyři roky vlastně bez sněhu, bylo by to zbytečné. Málo sněhu je i v rakouských Alpách," pokračuje Bauer.

Učitelé proto musí mít připravený i plán pro kurz bez sněhu.
„Když není sníh, z lyžařského kurzu se stane horská turistika. Já se této variantě trochu bráním, protože chodit pět dní někde po kopcích není zrovna zábavné. Proto mám pro studenty připravený například tak zvaný geocaching s vlastními keškami. Máme s sebou asi 15 vzduchovek, takže můžeme uspořádat biatlon bez běžek. Hrajeme různé společenské hry. Naše oblíbená je „Poznej železného Rudu", kdy studenti musí zjišťovat od občanů Železné Rudy různé informace, jako třeba kdo peče nejlepší buchty. Připravený máme i tak zvaný Boj o přežití – rozdělávání ohně v přírodě, stavění lůžek na noc či různých bivaků. Samozřejmě, že v nich nespíme, jsou to spíše ukázky. Natáčíme různá videa a letos máme připravený scénář pro nový sitcom „Divoké město", v němž hrají studenti a každý večer je premiéra," popsal nejen náhradní program Bauer.

Lyžařský kurz s hromadou sněhu si užili žáci Základní školy v ulici Msgre B. Staška.
Na Špičák vyrazili v lednu, kdy se na chvíli ujala zima své vlády.
„Počasí nám vyšlo na jedničku, lepší podmínky jsme si snad ani nemohli přát. Užili jsme si spousty sněhu i sluníčka," řekla učitelka Dana Dufková.