Příchozím zájemcům promítli film z roku 1981 Tajemný hrad v Karpatech.

Akce to bylo vymyšlená a inzerovaná poněkud narychlo, přesto se na lavice před chatičkou u koupaliště posadila téměř dvacítka diváků v očekávání nevšedního zážitku. Ten začal několika výměnami promítacího zařízení, jež sestávalo samozřejmě z bílého plátna, používaného před hodně lety při promítání filmů na 16mm promítačce, dataprojektoru a přehrávače DVD.

Spárovat poslední dva komponenty se podařilo až po chvíli a film začal. Vzápětí se však objevil další problém – malé reproduktory neutáhly celý prostor, a tak musely být posíleny většími. Když už se zdálo, že lidé budou moci sledovat děj filmu spokojeně až do konce, začalo v polovině představení pršet, takže bylo nutno všechno, včetně diváků, přesunout do vnitřních prostor chatky.

Pod usměvavým dohledem starostky Sokola Vladimíry Kacerovské připravují přehrávací systém (zleva) Richard Honka a Vláďa Steidl.Zdroj: Zdeněk Huspek

Technický personál už měl v sestavování cvik, a tak přestávka netrvala dlouho.
„Původně jsme chtěli plátno zavěsit na sloup u vody, aby byl taky výhled na vesnici," řekl místostarosta Sokola Tomáš Franc a pokračoval: „Ale fouká trochu vítr a plátno by se vlnilo. Tak jsme to dali na stěnu chatky."

Po skončení filmu založili do přehrávače jiný, tentokrát to byl Václav z roku 2007, a mohlo se pokračovat.

Diváci zasedli v hledišti improvizovaného letního kina na místním koupališti.Zdroj: Zdeněk Huspek

„Byla to sice rychloakce, ale docela se povedla. Zkusíme uspořádat ještě jedno představení a necháme diváky vybrat třeba z pěti filmů," zhodnotila večer starostka Sokola Vladimíra Kacerovská. Udělat něco pro ostatní není – pokud je chuť a pár ochotných rukou – zase tak složitá záležitost!

Autor: Zdeněk Huspek