Přivést turisty do míst, kde se dříve těžila kvalitní černá žula je jedním z hlavním podnětů pro snahu mutěnínského obecního úřadu získat pozemky pod přístupovou cestou k Mutěnínskému lomu, který byl v roce 1990 jmenován přírodní památkou.

„Zahájili jsme jednání s pozemkovým fondem o bezúplatném převodu pozemků do majetku obce,“ popsal aktuální dění starosta Josef Pešava. V případě kladného vyřízení své žádosti mají Mutěnínští připravený plán následných kroků.

„Nejprve by muselo dojít k odstranění náletových dřevin, aby se místo pročistilo a bylo dobře přístupné,“ konstatuje starosta.
V plánu je instalace cedule, na které by příchozí našli informace o historii a geologických zvláštnostech dané lokality.

„Těžila se tady velmi kvalitní černá žula – syenit, která se vyvážela až do Itálie,“ připomněl místostarosta Miroslav Fremuth.
Mutěnínští by rádi umístili i směrovku od silnice do Starého Kramolína, aby lokalitu dobře našli turisté i cyklisté.

„Je škoda, že o této státem uznané přírodní památce vědí jen místní,“ posteskl si Pešava. Na informační desky by podle jeho slov mohl přispět Plzeňský kraj. V delším časovém horizontu by mohla okolo Mutěnínského lomu vést i značená cyklostezka, ale tyto úvahy se týkají až následných kroků ve vzdálené budoucnosti.

Plán péče o přírodní památku zpracovala pro Mutěnínské Základní organizace Českého svazu ochránců přírody z Plané. Studie rozebírá potřebné kroky v letech 2012 – 2031.