„Domažličtí strážníci během posledního měsíce přijali několik oznámení týkajících se podomního prodeje. Všímaví občané zavolali na tísňovou linku 156 a operačnímu strážníkovi oznámili, že v jejich domě se pohybují obchodníci, kteří nabízejí úsporu nákladů za elektřinu či jiné služby," potvrzuje mluvčí městské policie Věra Říhová.

„Nedávno u nás v domě něco nabízely dvě mladé dívky. Já jsem je odbyla, žádnou smlouvu bych u dveří nepodepsala, už jsem hodněkrát slyšela o podvodech a nevýhodnosti takových záležitostí," popsala svoji zkušenost seniorka ze sídliště Palackého.

Situace je ve všech případech velmi podobná. „Většina podomních prodejců obvykle postupuje následujícím způsobem – vyžádají si poslední fakturu za služby, které vám byly účtovány, a nabídnou její přepočítání. Na základě tohoto přepočtu prodejce zjistí, kolik peněz by zákazník ušetřil, kdyby svým podpisem okamžitě stvrdil změnu dodavatele služeb. Díky poskytnuté faktuře má prodejce k dispozici veškerá zákazníkova osobní data, které obratem použije k sepsání nové smlouvy," shrnul velitel strážníků Petr Kubal.

„Takto uzavřené smlouvy jsou většinou značně nevýhodné nejen po finanční, ale také po právní stránce, zejména co se týče lhůt k odstoupení od smlouvy, apod. Důležitým faktem je také skutečnost, že podom-ní prodej je na celém území města zakázán, a to Tržním řádem města Domažlice," upozornil Kubal.

„Pokud tedy občané i v budoucnu zaznamenají na území města podomní prodejce či jakékoliv podobné praktiky, mohou se kdykoliv obrátit na linku domažlické městské policie na telefonním čísle 156," vyzvala Říhová.

Porušování Tržního řádu města Domažlice je zákonem kvalifikováno jako přestupek. „Za něj můžeme přestupci udělit blokovou pokutu až do výše 5 000 Kč. V případě správního řízení jsou sankce samozřejmě znatelně vyšší a jejich horní hranice je zákonem stanovena až do výše 30 tisíc Kč," uzavřela Říhová.