Ztráta peněženky nebo klíčů od bytu není nic příjemného. Někdy však můžeme doufat, že je ochotný nálezce odnesl na obecní úřad do ztrát a nálezů. V této úschovně někdy lze nalézt opravdu neobvyklé nálezy – například obálku se sto tisíci korunami.

„Obálka se sto tisíci byl velmi zajímavý nález," vzpomenula Jaroslava Mlezivová z matriky domažlického městského úřadu, která má ztráty a nálezy na starosti. „Pracovnice jednoho domažlického květinářství ji našly ve svém obchodě schovanou pod vrhlíkem. Možná šlo dokonce o nějakou černou schránku," dodala.

Místostarosta Domažlic Karel Štípek před lety nalezl u základní školy peněženku, která byla plná eur v hodnotě neuvěřitelných čtvrt milionu korun. Nejprve s peněženkou, v níž byl i občanský průkaz, zamířil na policii, poté však sám kontaktoval majitelku a peníze jí předal. „Za odměnu jsem dostal bonboniéru s deseti bonbóny," prozradil Štípek. „Ale tu noc se mi spalo dobře," dodal.

Na domažlický úřad si našla cestu například i lahev meruňkové pálenky nalezená před budovou domažlického soudu nebo krabička cigaret Marlboro zabavená kouřícím dětem.

„Nyní tu máme například cédéčka, prsten nebo plech. Nejčastěji ale lidé ztrácejí peněženky, klíče nebo mobilní telefony," řekla Mlezivová.

„Někdy se člověk diví, co nám lidé přinesou jako nález – například železnou trubku nebo ceduli s turistickou značkou," uvedla Michaela Holubová z horšovskotýnského úřadu. „Ale občas občané najdou peněženku a přinesou ji třeba i s tisícikorunou uvnitř, a to je hezké," poznamenala.

Například v Holýšově úředníci moc nálezů nezaznamenávají.

„Jen občas někdo přinese tradiční peněženku, klíče či nákupní tašku, případně někdy děti zapomenou na hřišti kolo nebo helmu," uvedla Naděžda Kalinová z holýšovského úřadu.

„Nálezů je nyní obecně méně. Městští strážníci žádné skoro nenosí, policie nám jen občas předává věci, které měly souviset s trestnou činností, ale nakonec se ukázalo, že tomu tak není. Takže většinou přijdou prostě jen lidé s tím, že na ulici našli klíče," poznamenala Mlezivová z domažlického úřadu s tím, že každý týden se dva nebo tři lidé na matrice zastaví ptát se po svém ztraceném majetku.

Zároveň podotkla, že pokud je znám majitel nalezené věci, například když jde o peněženku i s doklady, měli by ji lidé raději vrátit přímo vlastníkovi než ji nosit na úřad.

Až do konce loňského roku byla lhůta pro vyzvednutí ztracené věci půl roku. Nový občanský zákoník ji nyní prodloužil na tři roky. Pokud se o nalezenou věc nikdo nepřihlásí, získává vlastnické právo nálezce nebo obec, které byla ztracená věc odevzdána. Odbor majetku pak rozhoduje o jejím osudu. Pokud má věc nějakou hodnotu, může ji obec například prodat, ve většině případů se ale ztracený majetek likviduje.