Už jen pár dní mají zaměstnanci Domažlických městských lesů na to, aby porazili stovky smrčků, které budou od 15. prosince až do Štědrého dne k mání ve dvoře areálu Domažlických městských lesů v Tyršově ulici.

Lesníci jsou zároveň připraveni i na ty, kteří se vydají stromek do lesa ukrást.
„Hlídky lesníků jsou posílené a své oblasti kontrolují několikrát denně. Velkým pomocníkem jsou nám také fotopasti a samozřejmě jsme v těchto dnech zamezili vjezdu do lesa uzamčenými závorami," řekl ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda s tím, že smrčky budou i letos prodávány za lidové ceny, tudíž není třeba vystavovat se postihu, který mnohonásobně převyšuje cenu řádně koupeného stromku.

Pokud se totiž někdo přece jen rozhodne trochu ušetřit a pro stromek si skočí do lesa, může splakat nad výdělkem. Pokud lesníci na takového člověka narazí, zavolají policii a výtečník si sáhne mnohem hlouběji do kapsy. Pokuta v takovém případě činí minimálně tisíc korun.

Stromky prodáváme podle výšky od 70 do 150 korun. Máme záměrně nízké ceny, abychom jejich užívání podpořili. Pořídit si živý stromek je ekologické oproti umělým stromkům, které se vyrábí z naftových derivátů. Nikomu nemusí být líto poražených smrčků, jde vždy o odborné uříznutí a porostům to neuškodí," vysvětluje Benda.

„„Stromeček si kupuji každý rok. Mám živé stromky rád a neumím si představit, že bych měl doma umělý. Člověk si přinese domů alespoň kousek přírody a vůně živého stromku je o vánocích nenahraditelná. Velice mě ale mrzí, že jsou někteří lidé tak bezohlední, a než aby jednou za rok zaplatili pár stokorun, raději nadělají v lese paseku. Když vidím uřezané špičky stromů, které mohly ještě několik let růst, je mi do breku. Byl jsem majitel lesa a mnohokrát jsem se s takovým barbarstvím setkal," uvedl Jaroslav Mleziva z Domažlic.