Každoročně v adventním čase pořádá Obchodní akademie v Domažlicích výlet do německého Norimberku, který je proslulý vánočními trhy a skvělou atmosférou.

Letos je ale o zájezd menší zájem. Jedním z hlavních důvodů jsou i obavy o bezpečí dětí ve světle nedávných teroristických útoků v Paříži.

„Několik rodičů mi říkalo, že své děti nechce do Německa pustit z obavy kvůli nedávným teroristickým útokům," prozradil učitel a organizátor výletu Pavel Bauer. „Myslím si, že tento strach není úplně na místě," dodal s tím, že dalším důvodem je i to, že někteří žáci v Norimberku již jednou byli.

„Do Norimberka letos bohužel nejedu, protože mi to máma zakázala z důvodů teroristických útoků v Paříži," potvrdil student Bien Nhat Tan. „Já sám bych tam jel moc rád, nevěřím tomu, že by nám tam hrozilo nějaké nebezpečí," dodal.

V dřívějších letech jezdily tři nebo čtyři plné autobusy studentů, ale tento rok jede pouze kolem 90 zájemců, a proto se musí doplňovat i z řad rodičů či příbuzných, aby se naplnily alespoň dva autobusy.

Ačkoliv úřady tvrdí, že nemají informace, že by vánočním trhům hrozilo bezprostřední nebezpečí, budou podle policejního mluvčího strážníci více vidět.

„Chceme mít svůj trh. Nebojíme se," říká Christine Beecková, která trhy v Norimberku organizuje.

Trhy v bavorském Norimberku patří mezi nejznámější a každoročně lákají návštěvníky z celé Evropy i Spojených států. Jen loni přivítaly asi 2,5 milionu návštěvníků.

Studenti domažlické obchodní akademie, kteří se do Bavorska na trhy vydají, si nehodlají nechat zkazit adventní čas obavami z teroristů.

„Na vánoční trhy jezdím každý rok a ani teď si to nenechám ujít. Mám ráda tamní vánoční atmosféru a také trhy, kde pravidelně nakupuji vánoční dárky pro rodiče a své přátelé," řekla studentka Kristýna Feierfeilová s tím, že celý výlet vždy zakončí jahodami v čokoládě.

I další studentka Nikola Mertlová se do Norimberku těší:

„Vánoční trhy navštěvuji moc ráda kvůli dobrému jídlu a výbornému svařenému vínu. Domů určitě také nepřijedu s prázdnou, ale s několika plnými taškami."

Autoři: Stanislav Šebek, Markéta Tulačková, Filip Maslen