Právě vidina snížení nezaměstnanosti, přínos peněz do obecní kasy a vyřešení potíží z chátrající pilou, byly aspekty, které vedli nemanické zastupitele k tomu, že záměr projekt plně podporovali. To se ale změnilo, když firma oznámila, že farma bude zaměřená pouze na výkrm brojlerů. V tomto případě by byly haly plně automatizované a bylo by zde potřeba jen dvou pracovníků.

Bývalá pila v Nemanicích, kde by měla vyrůst drůbeží farma.
Proti drůbeží farmě v Nemanicích jsou i Němci

„Řediteli firmy Brüterei Süd jsem řekl, že ztratí naši podporu, pokud nebude ve farmě slibovaných 13 pracovních míst, neboť pak pozbývá stavba pro obec význam,“ uvedl starosta Nemanic Ivan Bartošek s tím, že ředitel firmy se rozhodl projekt ukončit, neboť bez podpory obce by byla jednání o stavbě farmy velmi složitá.

Proti výstavbě farmy za zhruba dvě stě milionů korun, která měla vyrůst na místě bývalé pily, jež se nachází v Chráněné krajinné oblasti Český les, kde se ve třech halách mělo chovat asi 240 tisíc kuřat, brojila dvě občanská sdružení, a to Výbor pro rozvoj městyse Klenčí pod Čerchovem a okolí a Domažlice a okolí. K dvacítce nemanických odpůrců se přidalo dalších třicet občanů z Klenčí a okolí a záměr se nelíbil ani lidem v bavorském Waldmünchenu.

Požár pneumatik. Ilustrační foto
Černý mrak nad Nemanicemi způsobily hořící pneumatiky

Odpůrci se báli, že výstavba i provoz farmy ovlivní životní prostředí a zvýší provoz nákladních aut.

„Nedaleko protékají Novosedlský a Nemanický potok, u nichž byl zaznamenán výskyt bobra evropského i ohroženého druhu mloka skvrnitého. Výstavbou farmy bychom mohli o tyto zázraky přijít,“ řekl předseda DSZ z Klenčí Jiří Anderle.