Kdyňští rybáři mají za sebou jarní výlov Praštiláku 2.
Ten ukázal, kolik škody jim vloni na podzim způsobili kormoráni a volavky na výsadbě dvouletých kaprů.

„Celkem bylo vysazeno 11 500 kusů kaprů. Při nedělním výlovu jsme vylovili pouhých 5 790 dvouletých kaprů o průměrné váze 0,16 kg. Ztráta způsobená náletem kormoránů je 5 710 kusů ryb, což je 913,6 kilogramů," uvedl za kdyňské rybáře Miroslav Šimáček.

„Jsou to obrovské ztráty. Kilogram těchto kaprů stojí 75 korun, takže kormoráni nám v korunách způsobili škodu ve výši 68 520 korun. Tuto škodu budeme muset kompenzovat tím, že dvouleté kapry nakoupíme od staňkovských rybářů," řekl předseda kdyňských rybářů Josef Praštil.

Ačkoliv jsou ztráty obrovské, nebýt rychlého zásahu rybářů, kteří na podzim při náletech kormoránů a volavek umístili na Praštilák 2 speciální plašidla, neměli by vůbec co vylovit.

Kormorán velký totiž dokáže za den spořádat až jeden kilogram živých ryb.
„Násada dvouletých kaprů se na podzim stala zdrojem potravy třicetihlavého hejna kormoránů. Ryby byly tak vystresované, že se bály na otevřenou hladinu a stahovaly se do pobřežní trávy, kde na ně zase útočily volavky," pokračuje Praštil.

Protože jsou volavky a kormoráni chránění, museli rybáři vymyslet zvláštní opatření.
„Přes rybník a kolem něho jsme natáhli sysalové provazy a na ně jsme dali igelitové plachty a třásně, které slouží jako plašidla. Kormoráni nevěděli, co to je, a přestali útočit. Rybník jsme chodili kontrolovat každý den až do doby, kdy bylo jasné, že se kormoráni opravdu stáhli," dodává Praštil.