O titul stavba roku Plzeňského kraje budou bojovat i dvě budovy z Domažlicka. Mateřská škola v Holýšově a Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem byly spolu s dalšími sedmnácti stavbami Plzeňského kraje nominovány do finálového kola.

Mateřská škola v Holýšově prošla v loňském roce rekonstrukcí. Byla jí vrácena původní podoba předválečného československého funkcionalismu, včetně nápisu Masarykova škola.

„Budova školy byla postavena v roce 1928 jako česká škola. Po obsazení pohraničí v roce 1938 Holýšov připadl Německu a v budově byla zřízena škola německá. Francouzští zajatci postavili na budově střechu podle německého vzoru. V minulém roce jsme se rozhodli budovu školy zateplit a střechu opravit a na základě doporučení několika architektů jí vrátit původní podobu," uvedl starosta Holýšova Jan Mendřec s tím, že do soutěže se přihlásili proto, že si myslí, že se školka opravit povedla. To, že se dostali do finále, považují za velký úspěch.

Dům přírody Českého lesa se nachází v budově Staré pošty v Klenčí pod Čerchovem, jejíž historie sahá do 17. století.

Je to návštěvnické středisko, které prezentuje proměny krajiny v čase. Díky tomuto projektu došlo nejen záchraně budovy, ale také k nalezení programu, jenž má význam pro široké spektrum návštěvníků našeho regionu," uvedl klenečský starosta Jan Bozděch.

Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem.