Zahrádkáři ze Kdyně a okolí (Chodská Lhota, Kout na Šumavě, Zahořany, Domažlice) se v těchto dnech chlubí se svými výpěstky na výstavě ovoce, zeleniny a květin, která až do úterý probíhá v zemědělské části kdyňského Muzea příhraničí.

Velmi silně je v expozici zastoupena úroda jablek. „Zajímavostí je, že jsme shromáždili i všechny odrůdy jablek, které rostou v alejích při cestách a silnicích. Jsou to staré stromy z první republiky nebo z poválečných let. Letos jsou tyto stromy opravdu nabalené v porovnání s některými méně odolnými odrůdami," připomněl kdyňský starosta Jan Löffelmann, sám také zahrádkář.

I když akce probíhá až v polovině října, Kdyňští vystavují i letní jablka. „Ta musela vydržet na stromě, kdybychom je utrhli a uskladnili třeba do sklepa, tak by doteď nevydržela," říká Löffelmann.

Kdyňská výstava je umístěna v prostorách bývalého zemědělského zázemí rodiny Tochorovy – v bývalém chlévě a stodole. Tradiční prostředí i krásné dekorace na přirozených místech umocňují zážitek z výstavy.

„Tochorovi měli jednu z prvních ovocných zahrad ve Kdyni, první včelstvo na Kdyňsku, pan Tochor měl vlastní koloniál, dělal svoje pálenky," připomněl starosta. „Představujeme i dvacet druhů hrušek, což je v dnešní době unikát, neboť kvůli strupovitosti a rzivosti se hrušky přestávají pěstovat," upozornil Löffelmann.

K vidění jsou i papriky, rajská jablka, ořechy, dýně, brambory, hříbky nebo bonsaje.

Zájemci si mohou výstavu kdyňských zahrádkářů prohlédnout každý den až do úterý 18. října denně od 9 do 17 hodin.