Cílem kamer a mikrofonů byl známý moderátor, bavič, scenárista a průvodce televizním pořadem Všechnopárty Karel Šíp.

Co vlastně se v lukách pod Klenčím děje, nám řekla členka televizního štábu.

„Natáčíme dokumentární cyklus České televize Tajemství rodu, který se bude vysílat v příštím roce. Už ho připravujeme půl roku a je to koupená licence od BBC. Jedná se o třináctidílný cyklus dokumentů o předcích různých známých lidí. Tady v Klenčí točíme s panem Karlem Šípem, v dalších dílech máme třeba herce pana Preise, moderátorku Ester Janečkovou, spisovatele Michala Viewegha – je tam spousta zajímavých lidí," říká Ivana Kubešová, zástupkyně vedoucí produkce České televize.

Kam se diváci v připravovaném cyklu ještě dostanou?

„S panem Šípem jsme se dostali do Klenčí, protože jeho předci odtud pocházeli. Navštívili jsme s ním i zahraničí. Byli jsme natáčet i za mořem, neboť jsme tam našli příbuzné kněze Tomáše Halíka. Diváci se s námi dostanou do zajímavých zemí a také do historie, neboť cyklus spojuje konkrétní osoby s historickou dobou a ukazuje, jak žily," doplnila Kubešová.

Malé interview

Využili jsme přestávky v natáčení k několika dotazům na Karla Šípa (*1945).

Jak dlouho víte o tom, že z Klenčí pocházeli vaši předkové?

Jak se točí, postupně se dovídám další věci, je to trošku taková detektivka. Vím vlastně teprve od dneška, že z Klenčí pochází podstatná část mého rodu.

Domníváte se, pokud se zamyslíte nad svojí povahou, že ve vás koluje část chodské krve?

Zatím jsem o tom neměl čas přemýšlet. To, že obě dvě větve rodu ze strany tatínka jdou takhle jaksi až na Chodsko, vím opravdu jen několik hodin. K tomu, abych zkoumal povahu a základní rysy Chodů a svoje, tak daleko jsem zatím nedospěl.

Přesto ještě jedna otázka. O Chodech se říká, že mají tvrdé chodské palice. Můžete nyní bez velkého rozmýšlení říci, zda něco podobného pozorujete také u sebe?

No…, tak já si myslím, že v určitém slova smyslu určitě. Jsem tak trošku paličatější, než je stabilní český průměr (smích).