Patnáct centimetrů v níže položených oblastech, až přes čtvrt metru v podhůří Čerchova – to je sněhová nadílka, která více či méně ze středy na čtvrtek 17. ledna ´obšťastnila´ náš region.

Horké chvíle prožívali ve čtvrtek ráno například pekaři.

„Jsem pořádně naštvaný na cestáře. Vyjeli jsme v pět ráno a teprve v osm jsem potkal první cestářský vůz. Nemluvím o nějaké malé cestičce, ale o hlavním tahu na Klatovy," zlobil se pocinovický pekař Miroslav Pavlík.

„Autobusy na Klatovy a na Plzeň musely po ránu stát," uvedl vedoucí provozu ČSAD Domažlice Jaroslav Jahn. „Zatímco situace na komunikacích ve vesnicích se zdá celkem v pořádku, na silnicích I. třídy se vyskytly velké problémy, které způsobily stojící kamiony," vysvětlil.

Do Horšovského Týna musely dokonce po jistý čas jezdit z Domažlic autobusy přes Draženov, neboť jejich běžná trasa přes Týnské háje byla obtížně sjízdná.

Sněhová kalamita poznamenala i jednání u Okresního soudu v Domažlicích. „Jeden z účastníků se omluvil, neboť uvízl u Chebu. Budeme odročovat," konstatoval předseda senátu Milan Anderle.

„Musel jsem jet přes Kamenici, protože v ´houpáku´ mezi Holýšovem a Ohučovem byla silnice ucpaná, stálo to tam," uvedl Deníku Kamil F. Šefl z Holýšova, který se potřeboval dostat na osmou hodinu do Domažlic.

„Jel jsem kolem osmé hodiny z Domažlic do práce a vůbec nejhorší úsek byl mezi Klenčím a Výhledy, dále přes Capartice a Černou Řeku. I na dvojku jelo auto, kam chtělo. Prokluzovala kola a člověk si místy myslel, že už se nevyhrabe," popsal cestu do práce v Nemanicích Pavel Dofek. Dlužno dodat, že kvůli ochraně přírody se na zmíněném úseku silnice nemůže solit. V Nemanicích bylo před polednem už 25 cm sněhu.

„Nejlíp se mi jelo u nás na Dílích, kde se silnice jenom prohrnuje, ale nesolí. To je fajn, ale sůl a ta břečka z ní je hrozná. Cesta do Domažlic mi oproti jindy trvala asi o 10 minut déle," řekla Deníku Václava Knopfová.

„Pracuji v Chrastavicích a ráno bylo peklo vyjet kopec okolo domažlického hřbitova. Do Chrastavic už jsem nějak ´doplužil´," konstatuje David Rácz z Mrákova a dodává: „Hlavně se za těchto podmínek nesmí moc brzdit, jen jet pomalu a hlavně předvídat, kterým směrem asi pojede protijedoucí vozidlo. To je základ."

„Měla jsem ráno jet k lékaři do Klatov, ale raději jsem se omluvila. K domu nám silnici protáhli, ale přes dvůr bychom nevyjeli z garáže, máme tam přes 20 cm sněhu. Ale jinak kolem nás auta jezdí, dokonce i autobus," prohlásila Jiřina Kohlová, která bydlí na samotě za českokubickým nádražím směrem na Spálenec.

Domažličtí silničáři povolali na sníh posily. „Na silnicích je naše veškerá technika, konkrétně 17 sypačů, šest traktorových radlic vlastních a dalších 15 jsme povolali na výpomoc," podotkl po poledni Petr Tomášek, vedoucí výroby z domažlického střediska SÚS Plzeňského kraje.

Silničářům ztěžoval práci při odstraňování sněhu z vozovky hustý provoz, a to jak na silnici I/26 od stání hranice na Plzeň, tak na spojnici I/22 do Klatov.

„Hned po sedmé hodině ranní zastavil provoz na silnici za Loučimí pod hřbitovem směrem k tamnímu železničnímu mostu kamion. Projíždějící sypač ho vytáhl, ale kamiony, které kvůli tomu musely zastavit, měly problém se znovu rozjet. Další problém a zastavení dopravy způsobil kamion vyjíždějící od holýšovského EvoBusu. Ocitl se uprostřed silnice a vytvořily se kolony," vypočítává Tomášek.

Se sněhem muselo zápolit i největší místo okresu – město Domažlice.

„Jezdili jsme od půl třetí v noci, protože jsme vytrvalé sněžení očekávali. Nasadili jsme do ulic dva sypače a pět traktorů, prostě všechno, co máme. O úklid sněhu se stará celkem čtyřicítka našich zaměstnanců. Uklízejí přechody, odhazují sníh, zametají," popsal nasazení ředitel Domažlických technických služeb Jaroslav Zavadil a dodal: „Nejhorší je, že přejedete nějaký úsek, uklidíte ho a za čtvrt hodiny je vše zase zapadané. Prakticky jsme tady v budově zůstali já, ekonomka a dva vedoucí střediska."

Zajímali jsme se o to, kolik lidí jim pomáhá na základě dohody s úřadem práce či alternativních trestů sníh v Domažlicích odklízet.

„Existovaly tři skupiny těchto pracovníků, jež jsme mohli v minulosti při podobných kalamitách teoreticky využít: dlouhodobě nezaměstnaní, vykonávající alternativní tresty a veřejnou službu, která byla zrušena. Řekl bych, že od nového roku u nás takto nepracuje téměř nikdo. Pokud mají alternativní trest, na jeho výkon mají stanovenou určitou dobu a hodiny si raději odpracují v létě. Dneska z nich nepřišel nikdo," odpověděl ředitel DTS.

„O něco se to po poledni zlepšilo, ale jsou stále dílčí problémy. Ty dělají hlavně kamiony. Na ´trojkách´ nejsou problémy, autobusy jezdí a pokud nám někdo volá, jsou to kamiony, kamiony a zase kamiony," konstatoval dispečer silničářů Žambůrek.

Jedinými, kdo včerejší nadílku sněhu přivítali, byly děti, pak také zapálení lyžaři.

„Konečně jsme se dočkali. Měl jsem obavy, že bude nutné zrušit příští týden jak závody Chodská 30, tak i další – Výhledskou 15. Nyní jsem bez obav, neboť v uvedených místech je v průměru třicet centimetrů sněhu a stále padá," uvedl Oldřich Kovařík z Chodova, člen OAS Český les, který má na starosti úpravu tratí na Čerchovském okruhu.

„Zda o víkendu bude v provozu sjezdovka na Sádku, ještě nevíme. Doporučuji sledovat stránky www.snehari.cz, kde zájemci o sjezdové lyžování najdou během pátku aktuální informace," doporučil za SK Sněhaři Pavel Tilkovský.