V uplynulých řádově sedmi letech snad nebylo delšího období, kdy by do Jeníkovic nemuseli vyjíždět policisté. Důvodem byl nestandardní životní styl obyvatel domu na okraji obce.

Obyvatelé Jeníkovic, vísky spadající správou pod Obecní úřad Meclov, byli z životního stylu svých sousedů nešťastní. Soužití se s rodinou sousedů, již lze nazvat nepřizpůsobivými občany, nebylo možné, navíc nepomáhaly ani návštěvy policie.

Tito sousedé si v Jeníkovicích žili vlastním životem a neplacení obecních poplatků, zejména za odvoz odpadu, bylo údajně to nejmenší. Průběžně pálili nejrůznější věci, přičemž dým zamořoval široké okolí. O dodržování nočního klidu pak ani nemluvě.

„Odvoz odpadu platili obci do doby, kdy mohli jít na úřad do Horšovského Týna a doklad o zaplacení odpadů jim proplatili. Navíc tam zcela běžně rozebírali různé věci, a to včetně aut, udělali při tom nepořádek na cizím pozemku. To však není jen otázka Jeníkovic, ale i dalších míst, kde podobné skupiny obyvatel žijí. Byl tam přímo neřešitelný problém, můžete kvůli tomu dávat podněty přestupkové komisi, trestní oznámení, ale nikdo si stejně na nich takzvaně nic nevezme. Došlo to tak daleko, že jsme se jako obec přidali k firmě, jež jim nařídila exekuci. K exekuci se pak přihlásili další věřitelé a tito problémoví obyvatelé se zhruba před půl rokem z Jeníkovic odstěhovali," popisuje meclovský starosta Zdeněk Martínek, jemuž se stejně jako Jeníkovickým značně ulevilo.

Do nového roku 2015 už proto vstoupili po řadě let Jeníkovičtí v klidu, bez problémových sousedů.

„Pocítila jsem velkou úlevu, když se odstěhovali. Představte si, že jsme v létě zjistili, že tu voní květiny a zpívají ptáci!" reagovala na otázku Deníku Ivana Vanerová, která si se sousedy užila své.

„Už jsem ani nedoufala, že budeme někdy žít normálně. Roky hluku ve dne v noci, to není žádný život. Poté, co se sousedé odstěhovali, ještě párkrát přijeli, aby z domu ´odstranili´ to, co se asi dá ještě zpeněžit, vyřezali traverzy, jsou tam díry do sklepa a z domu je ruina," doplňuje.

Co hodlá Obec Meclov podnikat s objektem, který Jeníkovice hyzdí a je vzhledem ke svému stavu i okolí také nebezpečný?

„Řešením by bylo vše odkoupit. Exekuce je ale na 130 tisíc korun. Tato částka je s ohledem na stav nemovitosti nepřiměřená. Obec by byla ochotná vše koupit za rozumnou cenu, neboť musí počítat s náklady na likvidaci stavby tak, aby pozemek mohl být využit dál," odpověděl na závěr starosta.

Obrázek o tom, co se dělo v minulosti, si můžete udělat ZDE

a také TADY