Náš dětský domov má celkem 4 rodinné skupiny. Pod náš dětský domov také spadá rodinná buňka Horšovský Týn, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc ve Stodě a v Klenčí pod Čerchovem. Já jsem ve 4. rodinné skupině, což je v domečku. Místo domečku tu dřív bylo středisko výchovné péče. Ve skupině je nás celkem 7 dětí. Mám tady taky svoji sestru Šarlotu. A co vlastně si tety a strejdové přejí a v čem nám pomáhají do budoucnosti? Tety a strejdové chtějí, aby z nás něco bylo, až budeme velcí a vyjdeme z domova. Učí nás nepodvádět, nekrást, učit se samostatnosti…

Mnozí lidé si asi říkají, že děti z dětských domovů jsou ti špatní např. jsou ve zvláštní škole, kradou a podvádějí… To není pravda, mezi námi se přece najdou i děti, které mají bezproblémové chování! Nevím, co si myslí ostatní děti, ale já se nestydím za to, že jsem v ´děcáku´, a navíc je mi tady dobře. Když mě někdo nařkne, že jsem cikán, já se za to také nestydím, že jsem Rom, a každému to může být jedno. Ale vraťme se k tomu, co po nás tety a strejdové chtějí. Jak jsem říkal, vzorné chování, umět zacházet s penězi, kupovat si oblečení… Náš domov je zapojen v projektu Krok do života, Rozmarýna jsou to bezvadní lidé, kteří nám pomáhají s přípravou do života, např: udělat si rozpočet měsíčního platu, zajištění školy apod… A my jim děkujeme za pomoc, moc si toho vážíme! V dětském domově také dostáváme kapesné. A víte, jak nás odměňují ? No přece podle chování. Každý má založený svůj papír, kam tety a strejdové píší, co uděláme dobře, např. že jsme uklidili za nepřítomného kamaráda nebo reprezentovali DD. Ale zapíší i to, co uděláme špatně, např. že je někdo drzý, spáchá fyzické napadení… Záleží jen na nás, na našem chování.

U nás v dětském domově se zapojujeme do zájmových činností já chodím na klavír, nacvičuji školní muzikál ,,Školní výlet na Karlštejn“, kde hraji Peška. Baví mě taky zpěv a hlavně tanec. Jsem v taneční skupině ,,Mowing Crue“, kde se věnujeme hip-hopu a street- dance. A jak jsem přišel k tanci? K němu mi pomohla teta Jarka Kocourková, která mě přihlásila do projektu ,,Hejbejte se a zpívejte s Hankou a Novou“, kde jsem tančil spolu s holkami aerobic, muzikál a volnou disciplínu… A jak náš dětský domov dopadl? Z 24 dětských domovů jsme obsadili 3.místo, což je velmi slušné! V tomto projektu mě nejvíc zaujal muzikál. Mým snem totiž je zahrát si v nějakém muzikálu. Tančili jsme a zpívali píseň ,,Náš auťák“ z muzikálu Pomáda. A kdo nás připravoval a vymýšlel choreografii? Učily nás hvězdy muzikálu ,,Děti ráje“, na kterém jsem byl a je fakt moc hezký, i když celý trvá čtyři a půl hodiny. Choreografii vymyslela Petra Parvoničová a ostatní choreografie Hanka Kynychová, Igor Šustr a mnoho dobrých tanečníků. Tento projekt se mi moc líbil a doufám, že se uskuteční další ročník a že tam budeme moci jet. Dále se taky věnujeme fotbalu nebo atletice… Náš dětský domov také vyhrál 1.místo za nejlepší dětský domov v Plzeňském kraji.

Pomáhají nám tety a strejdové s přípravou na různé akce? Musím říci, že se do toho vždy s chutí dají. Například strýc Jiří chodí s kluky hrát fotbal a trénovat na turnaj do Plzně. Teta Jarka a tety z Robinsonu s námi nacvičují na „Hejbejte se“, teta Jiřka Stadtherrová se mnou nacvičovala na Staňkovského slavíka a teď momentálně mi pomáhá s písničkami na školní muzikál. Nesmím zapomenout na strejdu Michala, který s námi nacvičuje vystoupení pro seniory v Domažlicích, kterým chodíme zpívat, a také na Nejmilejší koncert…

Všem tetám a strejdům chci poděkovat za pevné nervy, za to, že se nám věnujete a máte nás rádi! Děkujeme! A zároveň děkujeme také naší paní ředitelce Janě Koubové za výborné vedení dětského domova.

Čtenář reportér

Albín Augustýn Balát,

teta Stadtherrová

za Dětský domov Staňkov