Už dvě ženy letos skončily v Domažlické nemocnici s podezřením na otravu houbami.
„Obě dámy měly potíže po snědení hud. Jedna se přiotrávila a strávila dva dny na jednotce intenzivní péče. Druhá žena trpěla nevolností, protože snědla houby sice jedlé, ale v nedobrém stavu, zřejmě zapařené. Tato dáma zůstala v nemocnici přes noc na pozorování," řekl mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška s tím, že v Domažlické nemocnici v průměru ošetří dva pacienty s podezřením na otravu houbami za celou sezonu. Letos na to stačil pouhý měsíc.

V Klatovské nemocnici řešili takových případů už dokonce pět. „Všech pět lidí snědlo muchomůrku tygrovanou, kterou si spletli s masákem," dodal Kokoška.

Muchomůrka růžovka, známá pod lidovým názvem masák, se dá zaměnit s muchomůrkou tygrovanou velmi snadno.
„Houbaři musí znát tři rozlišovací znaky. Nejdůležitějším znakem masáku je svisle rýhovaný prstýnek na svrchní straně. Pokud bude prstýnek hladký, nesbíráme! Dalšími znaky jsou kuželovitá hlíza a narůžovělé skvrny po celé plodnici," radí domažlický amatérský mykolog Pavel Kolda.

Problémem může být i obyčejný žampion. Méně zkušený sběratel jej může snadno zaměnit za jedovatou muchomůrku citronovou.
„Tyto houby jsou si podobné a následky požití mohou být velmi tragické," upozornil Kolda s tím, že se žampionem lze snadno splést i další prudce jedovatou houbu – muchomůrku zelenou.

Po pozření se může otrava houbami projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. Začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí. V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení a pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev. To lze podáním projímadel a užitím větší dávky živočišného uhlí. Uhlí na sebe dokáže navázat škodlivé látky, a je tedy naděje, že zmírní jejich vstřebávání do těla.