VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šikovní houbaři si úlovky nosí i v zimě

Domažlicko - V těchto týdnech rostou hlíva ústřičná, ucho jidášovo i penízovka. Mykologové upozorňují na neustálé sucho.

22.2.2016
SDÍLEJ:

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ. Na pařezu na své zahradě ji našla Dana Dolejšová z Kolovče. Foto: Dana Dolejšová

 Rostou! Ač tomu laik při pohledu z okna nemusí uvěřit, zkušení houbaři úlovky nacházejí i v tomto chladném období.

„Hlívu ústřičnou jsem našla na zahradě na mokrém pařezu. Dělám z ní salát, přidávám do polévky nebo i k masu," potvrzuje vášnivá houbařka Dana Dolejšová z Kolovče.

„Do přírody chodím pravidelně, hlívu ústřičnou jsem našel i v těchto dnech. Roste ale na stromech ve výškách, tak si lidé nesmí myslet, že k hledání hub stačí jen pohled dolů na zem," usmívá se domažlický amatérský mykolog Pavel Kolda.

„V posledních dnech jsem viděl i penízovku sametonohou a na bezových keřích rostoucí ucho jidášovo," popisuje svoje poznatky ze zimní přírody Kolda.
Hlívu ústřičnou si rád upravuje podle jednoduchého receptu. Houbu osolí, opepří a na pánvičce nechá orestovat zhruba 15 minut. Na závěr přidá sojovou omáčku. „S rohlíkem je to vynikající svačinka či večeře," doporučuje.

Chybí vláha
V houbařském výhledu na nejbližší týdny je skeptický. „Současné podmínky zdaleka nejsou ideální. Lesy stále mají málo vláhy. Na okrajích jsou ještě trochu zavlažené, ale uvnitř je stále znát sucho. Navíc současné skromné příděly vláhy hned vyfoukává vítr, nemá šanci se dostat do země," upozorňuje domažlický amatérský mykolog.

„Dá se určitě říct, že houbaři mají teď v lesích mnohem větší šanci něco najít než vloni na podzim," tvrdí mykolog Libor Hejl o výskytu už zmíněných tří druhů zimních hub.

„Je ovšem třeba hledat na stromech nebo na pařezech, ne na zemi. Ucho jidášovo nejčastěji vyroste na černém bezu, hlívě a penízovce se daří na kmenech buku nebo na vrbách," potvrzuje slova svého kolegy Hejl.

„Loni byl výskyt hub posunutý. Když bylo na začátku prosince velké teplo, našel jsem ještě václavky," popisuje neuvěřitelnou zkušenost Kolda.

„Hlíva ústřičná je univerzální houba, z níž lze udělat oblíbenou dršťkovou polévku, řízky, koláče nebo saláty, lze ji grilovat, dusit i nakládat. Ucho jidášovo je podobně využitelné a stejně jako hlíva léčivé a zdraví prospěšné," doporučuje Hejl.

Autor: Josef Babor

22.2.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vinotéka pod muzeem v Klenčí pod Čerchovem.

Nový zákon o vinařství vítám, říká provozovatelka vinotéky v Klenčí

Ilustrační foto.

Policisté pátrají po nezvěstném bezdomovci z Bělé

FOTO: Češky zdolaly Finky i podruhé

Domažlice – Po výhře 5:0 v prvním utkání porazily české fotbalové dorostenky do 17 let Domažlicích celek Finska i podruhé.

Děti ze školky navštívily domažlické SOU

Domažlice – V minulém týdnu navštívily děti z mateřské školy v ulici Msgre B. Staška domažlické SOU. Rozdělili jsme se do menších skupin.

Cyklista koukal na tachometr a narazil do policejního auta

Prapořiště – Ke kuriózní nehodě došlo v neděli před 17. hodinou v obci Prapořiště. Třicetiletý cyklista jel ve směru na Kdyni.

U Nové Vsi u Kdyně hoří les

Brnířov - Deset hasičských jednotek bojuje s požárem lesa u Nové Vsi u Kdyně. Hoří les o rozloze půl hektaru v těžko přístupném terénu. Hasiči dopravují vodu z brnířovského rybníku.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies