„Při své ranní procházce jsme našli parádní úlovky. Jsem rád, že houby konečně rostou," pochvaloval si ve čtvrtek František Strnad z Hluboké. Hned i věděl, jaký osud velké hřiby čeká.

„Určitě budou klasické řízky i bramboračka," plánoval krátce poté, co si houby donesl domů.

Stejně optimistická situace jako na Kdyňsku nepanuje na celém Domažlicku. „Zatímco na Kdyňsku bylo v uplynulých dnech více srážek, třeba na Bělsku bylo vody méně a je to znát," konstatoval domažlický amatérský mykolog Pavel Kolda.

„Největším problémem jsou teď vysoké odpolední teploty. Pro růst hub jsou ideální lehce přes 20 stupňů," dodává Kolda. Předpokládá, že vydatnější nadílka čeká houbaře v září.

Pokud se houbaři, kteří se k lesům vydávají auty, chtějí vyhnout pokutám, musí respektovat dopravní značky zakazující vjezd do lesa. „Kde takové značky chybí, platí nejen obecný zákaz vjezdu do lesa, ale i zákaz parkování v lese," upozorňuje domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

„Za přestupek v rámci obecného užívání lesa může uložit orgán státní správy lesů podle lesního zákona pokutu až do výše 5 000 korun, respektive 15 000 korun v závislosti na spáchání konkrétního přestupku," varoval také Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí společnosti Lesy České republiky.