Po šesti letech se rozhodla provozovatelka horské chaty Koráb Milada Žáčková skončit.

„Je mi to moc líto, ale už to nejde. Nemohu už pokračovat kvůli zdravotní problémům," říká Milada Žáčková a dodává: „Myslím, že jsme tady za těch šest let udělali kus práce. Jsem moc ráda, že se lidé na Koráb zase naučili chodit. Je to nádherné místo a péči, které se mu dostalo jak od nás, tak od města Kdyně, si rozhodně zaslouží."

O chatu i rozhlednu se bude od podzimu starat Olga Vildová z Úsilova.
„Jsem vyučená v oboru kuchař-číšník a vždycky jsem si chtěla pořídit nějakou větší restauraci. Proto jsem se rozhodla ucházet o provozování chaty na korábu. Velice se na práci těším, ale přiznám se, že mám i trochu strach," řekla budoucí provozovatelka.
Na Koráb se na podzim nastěhuje i s rodinou, aby mohli pokračovat ve stopách Žáčkových, kteří zde také celoročně bydleli.
„Myslím, že restaurace byla velmi dobře vedená, takže návštěvníky žádné změny z mé strany nečekají," dodala Vildová.

Novou provozovatelku horské chaty Koráb vybrala z několika uchazečů Rada města Kdyně.
„O novém nájemci jsme rozhodli na posledním zasedání. Žáčkovi dali sami výpověď, která měla půlroční výpovědní lhůtu. Takže jsme měli dost času vybrat nového nájemce. Myslím, že chata bude opět v dobrých rukách," řekl starosta Kdyně Jan Löffelmann.

Nová provozovatelka bude mít oproti Miladě Žáčkové rozjezd přece jen snazší, protože povede chatu zcela zmodernizovanou.
„V první etapě oprav jsme vyměnili všechny rozvody vody, vytápění a sociálky. Vyhlídkovou věž jsme taky dali dohromady. Jsou tam umístěny pohledové mapy, aby i turisté věděli, na co se dívají. V druhé etapě, která začala letos v dubnu, byla horská chata celkové zateplena, vyměnili jsme okna, a protože při plánovaných opravách se vždy najde ještě nějaká ta skrytá závada navíc, vyměnili jsme i střešní krytinu. Původní by sice ještě nějaké dva roky vydržela, ale když už tam bylo lešení, bylo ekonomičtější udělat to při jednom," dodal Löffelmann.

Koráb je nejen historickou dominantou Kdyně, ale také jedinou horskou chatou v širokém okolí.