Včera dopoledne Holýšovští slavnostně ukončili rekonstrukci tamního zdravotního střediska.

Jejím cílem bylo snížení energetické náročnosti budovy – zateplení fasády objektu, střešních prostor a sklepa, dále výměna oken a střešní krytiny, oprava komínu a výměna ohřívače vody.

Zároveň byla vybudována výtahová šachta a instalován výtah. Jeho absence totiž byla jedním z hlavních nedostatků zdravotního střediska. Obyvatelé města a okolí na něj čekali téměř dvacet let.

„Bohužel těch celých dvacet let museli občané šlapat ke kardiakovi po schodech a maminky musely své ratolesti nosit po schodech k dětské lékařce a nechávat své kočárky venku před vchodem do budovy," uvedl místostarosta města Kamil F. Šefl. „V poslední době i na dešti, protože po rekonstrukci rehabilitace byl odstraněn přístřešek, pod který bylo možné kočárky schovat," dodal s tím, že nyní mohou maminky s kočárky vyjet výtahem.

Projekt rekonstrukce zdravotního střediska stál 196 tisíc korun, celá akce pak vyšla na 3,2 milionu korun. Samotný výtah přišel na téměř 590 tisíc korun. Holýšovští na celou akci dostali dotace ze státního rozpočtu a od státního fondu životního prostředí ve výši více než 1,5 milionu korun.

Ve svém proslovu při včerejším slavnostním otevření místostarosta Šefl poděkoval všem, kteří rekonstrukci podpořili a pomohli při její realizaci. Padla i slova díků na adresu občanů, lékařů a zdravotního personálu za jejich trpělivost, protože rekonstrukce probíhala za plného provozu.

Do úpravy zdravotního střediska se pustilo už minulé vedení holýšovské radnice – obnovy se dočkalo oddělení rehabilitace. Vnitřní prostory byly zmodernizovány, nově rozčleněny a přibyly nové vany pro vodoléčbu.

Kromě zdravotního střediska včera Holýšovští slavnostně ukončili i rekonstrukci mateřské školy. O této události si budete moci přečíst v zítřejším Domažlickém deníku.