Vedení Holýšova se letos chce pustit do rekonstrukce tamního zdravotního střediska.

Uvažovalo se o tom, že během prací, které by objekt zateplily, a snížily tak jeho energetickou náročnost, se doktoři budou muset přestěhovat do náhradních prostor v kulturním domě a ordinovat tam. Nakonec se však zdá, že by k tomuto kroku dojít nemuselo.

„Věřím, že se podaří rekonstrukci udělat i za běžného provozu zdravotního střediska," řekl holýšovský lékař a městský radní Jaroslav Liška.

Když se předloni prováděla rekonstrukce holýšovské rehabilitace souběžně s provozem střediska, trápily pacienty i poskytovatele zdravotních služeb hluk a prašnost.

„V zadání výběrového řízení na stavbu proto určíme jako jeden z požadavků, aby se práce firem odehrávala výhradně mimo ordinační dobu, tedy odpoledne a o víkendech," vysvětlil Liška a podotkl, že pacienti by tak žádné omezení pocítit neměli.

K přesunu do náhradních prostor v kulturním domě by tak mělo dojít, pouze pokud by při rekonstrukci letité budovy střediska došlo k nějaké havárii.

Předmětem rekonstrukce je především výměna oken a dveří a zateplení budovy.

„Okna už jsou opravdu stará, místy shnilá, do budovy táhne a třeba dětskou ordinaci je náročné vytopit," podotkl doktor.

Součástí bude i vybudování výtahu pro pacienty, aby zejména ti starší nemuseli chodit po schodech.

„Výtah je opravdu zapotřebí. V patře totiž sídlí interna a neurologie. A zrovna pacienti, kteří tam docházejí, jsou na tom často pohybově nejhůře - jde o kardiaky a bronchitiky, pacienty po mrtvici a podobně," vysvětlil Liška. „Věřím, že se vše bez problémů zvládne. Navíc nepůjde zas až o tak rozsáhlé opravy. Například výměna oken se zvládne během poměrně krátké doby," poznamenal na závěr.