I vyzvánění zvonku dávalo tušit, že se děje něco mimořádného. Vypuklo prověřovací cvičení dobrovolných hasičů.

„Ve školním kabinetu vznikl požár uskladněných látek, po chodbě se začaly šířit zplodiny, které uzavřely únikovou cestu části horního patra, kde se žáci učí v šesti třídách," shrnul téma cvičení jeho vedoucí Miloš Hutkay z hostouňského sboru.

Během krátké chvilky po ohlášení požáru  byli na místě hostouňští hasiči, které postupně doplňovali kolegové z blízkých obcí (Bělá na Radbuzou, Mutěnín, Újezd Sv. Kříže a Rybník).

To už probíhala rychlá evakuace žáků a učitelů v zakouřených prostorách školy. Na chodbách nedocházelo k žádné panice. Seřazení starší žáci pouštěli na schodiště mladší spolužáky.

„Děti postup znají z preventivních cvičení, které sami provádíme dvakrát ročně," vysvětlila ředitelka Naděžda Rauchová.
„Konečně to blaflo," zaslechli jsme tradiční školácké vtípky v hloučku žáků, kteří se shromáždili na školním hřišti  před budovou a kteří pozorovali práci dobrovolných hasičů, již z cisteren kyvadlově dopravovali na místo zásahu vodu.

„Je prima, že se nemusíme učit," pochvalovali si dva prvňáčci, které jsme rychlou chůzí doprovodili na seřadiště, kde se sešlo na 110 dětí.
Jako poslední na toto místo dorazila dvacítka sedmáků. Ti jako jediní zůstali v budově a s hasiči nacvičovali záchranu zabarikádovaných osob.
„Měli jsme zrovna němčinu, když cvičení začalo," popsala Michaela Lešková. „Dali jsme mokrý hadr na podlahu ke dveřím, otevřeli okna a čekali na záchranu," doplňuje její spolužačka Anežka Petrová.

„Po chvíli do třídy vběhli hasiči a vyvedli nás ven. Na chodbě už v té době bylo hodně zakouřeno, dali nám proto dýchací přístroje," líčí Michaela.
„Cílem cvičení bylo prověřit dojezdové časy jednotek, evakuační plán objektu i ověření nástupních ploch k zásahu," shrnul velitel Hutkay a pokračoval: „Cvičení dopadlo podle našeho očekávání, drobné chybičky jsme si vyříkali. Dojezd jednotek i samotná evakuace a zásah skončily velmi dobře."
Páteční akce se zúčastnily více než dvě desítky dobrovolných hasičů. Školákům odpadly zhruba dvě vyučovací hodiny.

„Je dobré si tohle vyzkoušet, cvičení by mohlo být častěji, ale jen cvičení, ne, aby doopravdy hořelo," usmívá se Michaela Lešková.