Maxovským se splnilo jejich přání a v polovině září byla zahájena část prací, které podstatně vylepší vzhled jejich návsi.


Úprava návsi, která má rozlohu čtyři až pět tisíc metrů čtverečních, by potřebovala hned několik zásahů, a to odbahnění dvou rybníčků, pokácení starých a osazení nových dřevin, zbourání nepoužívaného skladu, srovnání povrchu a opravu hasičárny, která, ačkoliv je ve velmi špatném stavu, tvoří jakousi dominantu obce.


A právě rekonstrukce staré hasičárny, která se do května příštího roku promění na turistické odpočívadlo, odstartovala proměnu tohoto místa.
„Na hasičárně je nový krov a střecha se začíná přikrývat. Práci jsme zadali soukromníkovi, který nám střechu opraví stejně dobře jako stavební firmy, ale mnohem levněji. Na opravu střechy spolu s úpravou okolí objektu, což zahrnuje i vysázení nové zeleně , a vybavením budoucího odpočívadla mobiliářem a několika vývěsními tabulemi nám bude stačit pět set devadesát tisíc korun,” řekl místostarosta Všerub, pod které Maxov spadá, Václav Krásnický s tím, že nabídky stavitelských firem se točily kolem milionu korun.


Další plánovanou úpravou je vyčištění jednoho z rybníčků na maxovské návsi.
„Rybníček by měla začít čistit firma už během příštího týdne. Chtěli bychom, aby bylo vše dokončeno do konce května, protože koncem června slaví Maxovští pouť,” dodal Krásnický.


Spokojení jsou i tamní obyvatelé.
„Je dobře, že se s hasičárnou něco dělá. Stála tady už za Němců a pomalu chátrala. Mrzelo by nás, kdyby se zbourala. Je to pěkná stavba, která se už málokde vidí. I když z ní udělají něco pro turisty, bude to pěkné a všichni, kdo zavítají do Maxova, to jistě uvítají,” řekla Kateřina Štefková z Maxov.