Více než třicítka členů skupin vojenské historie zde sehrála ukázku bitvy mezi francouzskými a rakouskými jednotkami z období napoleonských válek.

Před budovou Staré pošty předvedli divákům ukázku střetu, jaké se mohly odehrávat na různých místech našeho regionu například v roce 1805, kdy do země vpadli nepřátelští Francouzi císaře Napoleona, kteří řádili zejména v Horšovském Týně.

Bitva se odehrávala na svahu nad Starou Poštou, ze kterého útočili francouzští vojáci, kteří postupně zatlačili Rakušany až do pošty a následně budovu obsadili. Došlo na střelbu z mušket i ke střetům na bodáky, vojáci se kryli za stromy, automobily diváků a drželi pozice i uvnitř klenečské kašny.

Do historických kabátců a holínek se navlékli milovníci historie z 18. řadového pěšího praporu, 1. kyrisnického pluku, 4. polního mysliveckého praporu a mnoha dalších. Do Klenčí přijeli i z Bystřice pod Hostýnem, Františkových Lázní nebo z Ostravy.

„Vždycky se mi líbily uniformy z tohoto období a podobným historickým akcím jsem se začal věnovat už před čtrnácti lety. Po takové době si nyní nejvíce užívám právě to, že se mohu setkat s přáteli zdaleka," řekl organizátor Jiří Ledvina z Chodova, příslušník Francouzského 8. řadového pěšího pluku.

Celá akce v Klenčí se konala především jako připomínka historické události, kdy v budově Staré pošty v zimě roku 1799 nocoval ruský generál Suvorov. Kromě samotné bitvy mohli návštěvníci zhlédnout také ukázku dobového výcviku pěchoty, prohlédnout si táborové ležení s markytánkami připravujícími oběd a s vojáky mastícími karty, uvnitř pošty pak byla i výstava dobových zbraní, uniforem, předmětů a ilustrací.