To byly průvodní jevy neformální slavnosti, která v den státního svátku 6. července, kdy připomíná upálení Jana Husa, měla za cíl předat do užívání upravené okolí pomníku husitské bitvě z roku 1431 na Baldově nad Domažlicemi.

Pomník je ozdobou návrší již dva roky, nyní přišlo na řadu jeho bezprostřední okolí – terénní úpravy a kamenné lavičky.

„Minulý týden se zde při přípravných pracích odehrálo malé dobrodružství. Byl sem vrácen původní základní kámen, který jsme v roce 2015, kdy byl instalován pomník ve tvaru kalichu, objevili v původním podstavci z roku 1931,“ vysvětlil místostarosta Domažlic Stanislav Antoš a pokračoval: „Byla v něm nalezena schránka, uvnitř které byly listiny a různé dokumenty a přesto, že byla zaletovaná, byly listiny hodně poškozené. My jsme udělali kopie, přiložili jsme současné tiskoviny a zprávu a schránku dnes vrátíme do útrob základního kamene, který se stal součástí nového sezení u kalichu, jež tady dnes vlastně představujeme.“

Iniciativa dokončení pomníku, který začali naši předci budovat již v roce 1931, pochází od Společnosti pro vybudování pomníku na Baldově, jejímž předsedou je Miloš Novotný.

Před 86 lety se ovšem na Baldově postavil pouze podstavec a ke stavbě samotného pomníku došlo právě až v roce 2015. Nyní bylo dílo kompletně dokončeno.

„Jsme rádi, že jsme při slavnosti mohli připomenout i tradici, kdy na Baldově při slavnostních příležitostech vždy vlála státní vlajka. Instalovali jsme ji sem za pomoci místních obyvatel v předvečer slavnosti,“ uvedl Miloš Novotný. Vlajka by měla Baldov zdobit až do srpnových Chodských slavností.

Autorem kompletně dokončeného díla na Baldově je klatovský sochař Václav Fiala.

„Musím především všem poděkovat, protože ta práce byla velmi příjemná. Jsem velmi rád, že došlo na dokončení díla podle mého návrhu, protože tyto terénní úpravy a lavičky podtrhují tohle monumentální dílo,“ zmínil při čtvrteční slavnosti Fiala.

Císařské slavnosti v Kdyni
Císařské slavnosti nabídnou kejklíře, herce i muzikanty