Ve středečním klání žáků základních škol a příslušných ročníků gymnázia se mezi osmnácti účastníky nejlépe vedlo Nikol Kadlecové z GJŠB Domažlice.

O den později proběhla soutěž středoškoláků, v ní zvítězil Vít Adamovský (rovněž z domažlického gymnázia).

„Soutěž se skládala z mluvnické a slohové části. Téma slohové práce znělo ´Kdyby to všechno nebylo tak složité´. Šlo o volný slohový útvar. Žáci psali nejčastěji formu zamyšlení nebo vypravování," konstatovala odborná garantka soutěže Květa Žižková. Dodala, že dvě slohové práce vyčnívaly nad ostatními.
„Největší problémy v mluvnické části činil úkol, ve kterém šlo o vyjádření slovesného rodu, infinitivních tvarů a podobně," vypozorovala Žižková.

Úspěšným účastníkem středoškolských soutěží je Vít Adamovský. Kromě nynějšího vítězství uspěl i v loňském roce, kde se v olympiádě v českém jazyce probojoval až do národního kola, kde získal skvělé páté místo.

„Čeština i další jazyky mě hodně baví, jsou to mé nejoblíbenější předměty. Chtěl bych se jimi zabývat i při dalším studiu, rád bych se dostal na filozofickou fakultu na obor Středoevropská studia," uvedl vítěz.

Výsledky:
Mladší kategorie:
1. Nikol Kadlecová (GJŠB), 2. Martina Volfová (ZŠ Koloveč), 3. Klára Kopčová (ZŠ Klenčí)
Starší kategorie:
1. Vít Adamovský (GJŠB), 2. Viola Chvalová (GJŠB), 3. Kateřina Malá (GJŠB)