Zapsat se od 10 do 14 hodin umožňuje každému vybrat si dobu příchodu na start, jenž je tradičně u obecního úřadu s ohromnou dřevěnou bůtou u vchodu, dle své libosti i možnosti dopravy do Lhoty i zpět domů.

Hlavní nápor byl jako obvykle v dopoledních hodinách. Ve stoupání na Orlovice byly vidět skupinky turistů všech věkových kategorií, mrňousky v kočárku počínaje přes střední generaci až po seniory, z nichž většina také využila první občerstvovací stanice na orlovické návsi. Až sem byly všechny trasy 8, 15 a 20 km pro pěší a 20 a 50 km pro cyklisty společné, takže před další cestou mizely párky z grilu i pití ze sudů jako na běžícím pásu a chutnalo zvláště dětem. Zda dostali ochutnat od svých jezdkyň i tři koně z Brnířova, absolvující nejkratší pěší trasu, není známo, ale hlady ani žízní určitě netrpěli. A netrpěli ani všichni účastníci, jichž šlo pěšky 702, 50 na kolech a 31 si přišlo do Lomečku, krásného areálu zahrádkářů nad Lhotou, poslechnout country kapelu Frc z Klatov, která hrála celé odpoledne až do večera. Celou akci jako každý rok zajišťovalo 25 členů svazu.

Údaje o počtu účastníků uvedl do mikrofonu krátce před čtvrtou hodinou předseda zahrádkářů Josef Stuiber, který také vyhlásil jako nejstarší turisty Ludmilu Šenkýřovou (1939) z Jablonce a pana Kalistu z Nýrska (1931). Spolu s nimi převzali keramickou botičku přizdobenou chodskými motivy také dlouholetí členové Českého svazu zahrádkářů Zdenka Luzhalová a Otto Strnad st.

A ještě jednu aktivitu oznámili z pódia v Lomečku. Starosta obce František Jílek pokřtil mosaznou tabulku s nápisem „Památný strom, zasazeno roku 2018 u příležitosti 100 let vzniku republiky“. Strom dodá krajský úřad a zahrádkáři jako odborníci na slovo vzatí jej nejen zasadí, ale budou ho též opečovávat, aby vydržel dalších 100 let.

V odpoledních hodinách sedělo v areálu kolem tří stovek lidí, občerstvení bylo téměř bez front a všichni byli spokojení. Spokojený byl i Ladislav Bulíř, který už hodně let připravuje cyklistické trasy: „Už loni jsme zvolili padesátku za Nýrskou přehradou směrem na Zadní Chalupy, Svatou Kateřinu a podél hranic přes bývalou rotu Sruby, Hyršov a Novou Ves do Lhoty. Je to nahoru dolů, většinou to vyhovuje. Jel jsem to taky a zrovna u Zadních Chalup mě chytil pěknej slejvák, ani jsem se nestačil schovat,“ dodal se smíchem. Doslova i do písmene to může potvrdit i autor článku, který dešti unikl jen díky o nějakých 15 minut dřívějšímu odjezdu z Orlovic a kopce zvládal skoro na doraz svých sil. Nakonec ale mohl potvrdit logo nad pódiem – „Zdrávi došli“ i dojeli.

Zdeněk Huspek

Kolofantí předali finanční dar FN v Plzni.
Kolofantí podpořili oddělení Urologie FN v Plzni