Na trasu 6 (naučnou stezkou) a 15 km pěšky se vydalo 38 účastníků, dalších 27 jich jelo na kolech naučnou stezku a 27 km po trase Chodská Lhota, Orlovice, Hadrava, Nové Pocinovice, Úborsko, Běhařov, Miletice, Libkov, Nevděk a Modlín.

Nejvzdálenější turisté byli z Plzně a Holýšova, zastoupeny byly i okolní obce Brnířov, Pocinovice, Chodská Lhota, Libkov, Prapořiště, Kdyně nebo Klatovy. Nechyběl ani cyklista z bavorského Rittsteigu. Všichni se mohli kochat krásným – a v sobotu velmi dobře viditelným – okolím Loučimi a vůbec celého Pošumaví, o panoramatu vrchů jihozápadní Šumavy nemluvě.

Sedmadvacítku na kole zvládl i devítiletý Michal Khin s tátou, který byl s výkonem syna spokojený: „Odpočívali jsme jen dvakrát a to Michal jezdí na kole jen o víkendu, když jsme na chatě.“

Úplně nejmladší byla dvouletá Veronika Siková, která se ovšem vezla v dětské sedačce na kole táty Pavla, naproti tomu druhý nejstarší Vladimír Beneš (71) z Brnířova jel na kole docela sám. Ještě o pár pátků starší účastnicí byla loučimská rodačka Jiřina Černá. Toni Adamovi z Rittsteigu je 65 let, do Loučimi přijel autem a 27 km absolvoval na kole.

„Do Čech s kolem zajíždím často, přes léto najedu kolem 500 kilometrů. Pomalu ale pomýšlím na elektrokolo,“ řekl Adam po příjezdu do cíle nad grilovanou klobásou a malým pivem. V nabídce občerstvení byl navíc i chodský koláč, nealko pití anebo i něco tvrdšího – to vše připravili obětaví pořadatelé z loučimského Sokola.

Večer pak vytrvalci poseděli ve společenském stanu s kapelou Aurora – Bluegrass band, jejíž baskytarista Václav Vávra je též loučimským rodákem. Odměnou účastníkům byl pamětní list, mapka cesty, příjemná únava a dobrá společnost. Celá akce byla důkazem, že Sokol má dobře nakročeno z letošní jarní krize, která málem způsobila jeho rozpad.

Zdeněk Huspek