„Naše technické služby zajišťovaly v uplynulých letech veškeré práce v obecních lesích, včetně těžby, odbytu a prodeje dřeva. Obchodovali jsme s firmou Drevskom, která bohužel neplnila svoje závazky a v průběhu let 2008 a 2009 nezaplatila některé faktury, čímž nám vznikla pohledávka milion tři sta tisíc korun. S firmou Drevskom proběhlo v uplynulých letech mnoho jednání jednak ze strany technických služeb a rovněž přímo na úřadě městyse. Mnohokrát bylo přislíbeno, že faktury budou zaplaceny, bohužel bez výsledku. V loňském roce jsme na firmu podali žalobu, o pohledávku se soudíme. V současné době je na společnost Drevskom Maxov uvalena exekuce a firma má zablokované veškeré účty. Vše je v rukou exekutora a my doufáme, že se k dlužné částce dostaneme,“ řekla starostka Všerub Ludmila Rousová.

Nové zastupitelstvo městyse se rovněž rozhodlo změnit hospodaření v lesích. V zastupitelstvu mají lesníka – odborníka, který se nabídl, že bude dělat služby odborného lesního hospodáře. Místní lesy dobře zná, tudíž mají Všerubští větší předpoklad, že se případné problémy budou řešit okamžitě a hospodář bude moci reagovat na požadavky zastupitelstva operativně.


„Odborný lesní hospodář bude nabízet dřevo pouze solventním zájemcům, u kterých bude záruka, že za odebrané dřevo zaplatí, abychom se v budoucnu vyhnuli podobným potížím. Pokud jde o Technické služby Všeruby, tak budou i nadále vykonávat práci v obecních lesích s tím, že lesní hospodář si vymínil možnost oslovit s nabídkou práce i další dodavatelské firmy. Uvidíme, jak se nám tato změna osvědčí, na konci roku provedeme určité vyhodnocení, abychom se přesvědčili, že změna byla krokem dobrým směrem a přinese i pozitivní ekonomické výsledky,“ dodala Rousová s tím, že Technické služby Všeruby budou samozřejmě poskytovat své služby i mimo obecní lesy .


Podle Milana Stárka, jednatele společnosti Drevskom, je, nebo v nejbližších dnech bude, dluh nejen Všerubským, ale také ostatním firmám uhrazen.
„Podle majitelů společnosti budou veškeré pohledávky za odběr dřeva uhrazeny tento týden,“ řekl Stárek s tím, že k platební neschopnosit došlo důsledkem krize. Dnes už se prý blýská na lepší časy a pila v Maxově bude prý brzy opět zprovozněna.