Na vybudování Centra vodní zábavy získalo město Kdyně 92procentní dotaci ve výši 113 milionů korun z takzvané druhé výzvy regionálního operačního programu Jihozápad. To, že se městu podařilo díky bodování a hodnocení projektu, které dělá Úřad regionální rady soudržnosti, kolují i spekulace o tom, že štědrou unijní dotaci dostalo město díky politickému vlivu poslance, náměstka hejtmana a místostarosty Kdyně v jedné osobě Vladislava Vilímce.


„Toto tvrzení rezolutně odmítám. Jsem velice rád, že se nám to podařilo, protože pro město je to obrovský úspěch. Podpoří i turistický ruch ve Kdyni, která byla dříve významným letoviskem. Tuto dotaci bereme jako náplast na to, že jsme dříve nedostali téměř žádnou a vše jsme museli hradit z vlastních finančních zdrojů. Je zajímavé, že nad tím se nikdo nikdy nepozastavil,“ uvedl starosta obce Kdyně Jan Löffelmann s tím, že nejdříve začali investovat do nepopulárních věcí, jako jsou skládky, čističky, kanalizace a jiné opravy, na které nedostali téměř žádnou finanční injekci a přesto dnes město výborně prosperuje a není zadlužené.

„Každý rok investujeme do obecního majetku pětadvacet miliónů korun. Proto můžeme místní obyvatele tak trochu rozmazlovat, aby si ve volném čase mohli zajít do luxusního Centra vodní zábavy,“ dodal starosta.

Výstavba bude zahájena koncem letošního roku a její dokončení se plánuje na rok 2010.

„Výborně se pro výstavbu hodí areál dnes již zrušené čističky odpadních vod. Využijeme i současných inženýrských sítí. Celý projekt je také citlivý k životnímu prostředí. Budoucí provoz centra bude pro město také únosný. Využijeme samostatného vrtu, tepla z centra vlastní výtopny, napojení na čističku odpadních vod, která je v místě. Také technologie bazénu bude při veškerém komfortu pro město maximálně výhodná,“ vysvětlil starosta Löffelmann.


Centrum vodní zábavy bude fungovat celoročně.
K využití zde budou tři 25 metrů dlouhé plavecké dráhy, perličkové koupele, masážní lavice, divoká řeka, dětský bazén se skluzavkami, bylinné a parní lázně, sauna a whirpooly.


Nebude samozřejmě chybět ani venkovní bazén o rozměrech deset krát deset metrů a 78 metrů dlouhý krytý tobogan, který povede z haly ven a skončí opět uvnitř objektu.