K takovým patří i jednoduchý přízemní domek se sedlovou střechou v Husově ulici č. p. 43 na Dolejším předměstí Domažlic. Základy této skromné stavby o ploše 66 metrů čtverečních byly patrně položeny společně se stavbou nejstaršího domažlického kostela Farního chrámu sv. Jakuba v 11. století. Sloužila jako fara. Kostel byl v době josefínských reforem zbořen (1788) a farní domek patřil dále chodskému chrámu gotickému kostelu U Svatých, který byl postaven v těsné blízkosti sv. Jakuba ve 14. století.

Dodnes je tímto domkem zachována jedna z nejstarších, myslím i nedoceněných, historických památek města, z doby trhové a celní osady na významné obchodní stezce směřující z Čech do Regensburgu z 10. století. V její blízkosti, směrem západním, bylo kolem roku 1265 založeno králem Přemyslem Otakarem II. Královské město Domažlice.

Domek v Husově ulici v Domažlicích.

Po výstavbě kostela Panny Marie na konci 13. stol. byla v královském městě, obehnaném hradbami, zřízena tzv. Horní fara a arciděkanství. Původní sloužila dále jako Dolní fara Chodskému chrámu U Svatých. Domek byl až do 50. let 20. století stále majetkem církve. Od roku 1961 do roku 1995 přešel po drobné opravě do vlastnictví státu jako sklad Elitexu Kdyně a od roku 1996 je soukromým majetkem domažlického občana.

Věřím, že nejen citlivé oko malířů Jana Paroubka, Jaroslava Tykala, Karla Kuneše a dalších, kteří motiv domku v pozadí s kostelem U Svatých rádi vyhledávali, ale i občané města a jeho návštěvníci se nechají oslovit památným místem. Přimlouvám se za jeho trvalé připomenutí, připomenutí počátků Domažlic, které letos oslaví 750 let od založení Královského města.

Karel Frait