V bouřlivé atmosféře před zhruba 5000 diváky nejdříve vyběhlo trio reprezentantů AC, které čekal běh na 800 metrů. V jedenáctičlenném poli se blýskl Šimon Ekl, který rozběh vyhrál v čase 1:56,60. Tímto výkonem zaostal o vteřinu za osobním rekordem, který si vylepšil letos v květnu. K vítězství si dokráčel díky svému pověstnému finiši, který na závěrečné rovince předvedl.

Čtvrté místo pak v nervy drásajícím boji na šachovnici vybojoval Martin Šilhavý časem 1:57,83. Na osmém místě doběhl Jakub Karlach v čase 1:59,48, který tři dny před Zlatou tretrou získal v Jablonci bronzovou medaili na republikovém šampionátu dorostenců.

V početném poli mílařů se na start 1500m zařadil i člen oddílu Mílaři Domažlice Ondřej Váchal. Jelikož v běhu startovali borci s hodně vyrovnanými „osobáky“, běželo se ve velkém balíku, kde docházelo hodně ke kontaktům a změnám tempa. Ondra se po proběhnutí mety 800 metrů začal propracovávat dopředu a snažil se tempo vystupňovat. V posledním kole předčil dva soupeře a díky kvalitnímu závěru nakonec vykompenzoval zpomalení ve druhé třetině závodu. Cílovou pásku proťal na osmém místě v čase 4:08,50. Za osobním rekordem zaostal o dvě vteřiny a za letošním maximem o pouhou vteřinu.

Kvartet specialistů na střední tratě tak předvedl v Ostravě výkony těsně před hranicí osobních rekordů a z prestižního mítinku si atleti odvezli především notnou dávku zkušeností. „Atmosféra závodu byla výborná. Vůbec se to nedá srovnat se závody typu 1.liga, krajské přebory či ostatní menší mítinky, kterých se běžně účastním. Trošku mě mrzí, že jsem z tohoto běhu nevytěžil víc a nezaútočil na osobní rekord. Zároveň jsem si ale splnil jeden z cílů sezóny, kterým byl start na Zlaté tretře. Po vlastním výkonu jsem mohl sledovat předzávodní režim atletických hvězd a poté jejich samotné představení na závodní ploše,“ popsal zážitek a zkušenost z velkolepé atletické akce domažlický závodník.

Bedřich Řechka, Jan Kralovec a Ladislav Verner (zleva) se z plzeňských mezinárodních seniorských her vrátili s mnoha poháry.
Domažličtí senioři pomohli krajskému týmu vyhrát mezinárodní hry

Hlavní program nabídl například český rekord na 300 metrů v podání Pavla Masláka (31,80s), světový rekord Van Niekerka, který stejnou vzdálenost zdolal ve výborném výkonu 30,81s.
V běhu na 1000 metrů se blýskl stříbrný Jakub Holuša i Filip Sasínek, kteří v závěrečném finiši překonali Davida Rudishu, který je dvojnásobným olympijským vítězem a světovým rekordmanem na trati 800 metrů.

Závěr patřil loučícím se hvězdám. Brit Mo Farah se naposledy představil v závodě na 10 km na dráze, kde se dle očekávání stal vítězem. Tečku za vydařeným mítinkem obstaralo loučení se sprinterskou legendou Usainem Boltem. Ten stometrovou tratí prolétl v čase 10,06s jako první a s Ostravou se rozloučil tím nejlepším možným způsobem. Na jeho počest zazněla jamajská hymna, pořadatelé připravili ohňostroj i speciální choreografii diváků. To vše zažili na vlastní kůži i atleti z Domažlicka, pro které je tento mítink motivací do další práce.

Ondřej Váchal