Žáci se účastní i různých německo-českých projektů.

Osm studentů GJŠB strávilo s kolegy z Gymnázia Benedikta Stattlera v Kötztingu víkend v Schönsee, kde se pod vedením docentky Barbary Šalamounové z Fakulty designu a umění Západočeské univerzity učili tvořit komiks. Současně si procvičili německý jazyk, neboť výklad byl dvojjazyčný a veškerá činnost probíhala ve smíšených skupinách.

„Dozvěděli jsme se zajímavosti ze světa komiksů a poté si na vlastní kůži vyzkoušeli, že vytvořit komiks není vůbec jednoduchá ani rychlá záležitost. Mimo mnoha výtvarných poznatků nám dvoudenní pobyt umožnil, někdy dokonce nás i donutil, komunikovat německy. Mnozí z nás proto při konverzaci se svým německým sousedem oprášili slovíčka. Večer jsme strávili na kuželkách a později na diskotéce,“ podělil se o své zážitky gymnazista Josef Nejdl.
„Jsem moc ráda, že jsem si mohla na jeden víkend vyzkoušet, jaké to je, být v kůži tvůrců komiksů. Poznala jsem, kolik práce a času stojí za zdánlivě jednoduchými kresbami. Měli jsme i možnost svoje nové zkušenosti hned otestovat při tvorbě vlastního komiksu,“ doplnila jej Anna-Marie Štrbová.

„Před odjezdem se s námi přišel rozloučit vedoucí Centra Bavaria Bohemia. Když s námi hodnotil tuto akci, vyjádřil nadějí, že podobné přeshraniční projekty budou jistě pokračovat i do budoucna,“ dodal na závěr Josef Nejdl. Tento komiksový workshop byl se uskutečnil se v rámci přeshraničního projektu Kultura bez hranic – Setkávání Čechy/Bavorsko, jenž je financován Česko-německým fondem budoucnosti. 

Matt Konop na domažlickém náměstí
Mimořádný příběh se vrací do kina Čakan