„Žijeme tu v hlavní památkové zóně, ale moc to tak nevypadá. Jezdí tu ohromné množství aut, málokterý řidič striktně dodržuje dvacetikilometrovou povolenou rychlost," popisuje Zdeněk Rada a pokračuje: „Moji rodiče vlastní dům na rohu náměstí naproti hudební škole. Když řidič šlápne na plyn, tak se i díky kostkové dlažbě nesou otřesy až k našemu domu, ten se třese a praská. Máme už domluvenu i schůzku se statikem."

Historické centrum města slouží pro mnohé motoristy jako zkratka z jižní části města k obchodnímu domu Kaufland.

„Z náměstí se stává hlavní tah. Auta si to tu zkracují od kruhového objezdu pod hradem k bývalému pivovaru. Někteří tu jezdí nebezpečně. Je tu zvýšený pohyb dětí u základní umělecké školy, někdy se bojím, aby nedošlo k nějakému neštěstí," zmínil pan Rada.

„Objem přestupků v centru města je opravdu vysoký. Řešíme denně i špatné parkování a vjezd řidičů s vozidly do zákazu vjezdu," uvedl velitel městské policie Petr Kubal na lednovém zastupitelstvu, které se dopravní situaci v centru města věnovalo.

„Snažíme se řidiče vychovávat, pokuty udělujeme spíše v symbolické výši," řekl dále Kubal.

Přidal i konkrétní příklad: „V Kostelní ulici, kde je nově zákaz vjezdu, měsíčně evidujeme až 100 přestupků."
Ročně strážníci z pokut vyberou asi 700 tisíc korun.

Dalším problémem, který trápí obyvatele, je hluk.

„Auta jezdí intenzivně až do 22. hodiny, kdy zavírá Kaufland. Pak vzápětí začíná noční sezona taxíků a dlažební kostky pod našimi okny tak hučí dál," popsal Zdeněk Rada.