V obřadní síni domažlické radnice přijal významné hosty starosta Domažlic a oba místostarostové.

„Sraz jsme připravovali dva roky, opravdu poctivě jsme se scházeli každý měsíc, a dobře jsme udělali, protože toho zařizování bylo skutečně hodně," uvedl předseda domažlického Klubu českých turistů Petr Matějka.

V radnici byli také oceněni význační členové domažlického klubu turistů.

„Tento sraz je mimořádná událost, v rámci které jsme se rozhodli poděkovat těm, kteří se turistice v Domažlicích věnují dlouhá léta," vysvětlil místostarosta Stanislav Antoš. Ocenění si odnesli Věra Kuželková, Petr Matějka, Karl Reitmeier, Walter Speiss a Jan Benda.

Poté se konalo slavnostní zahájení přímo na náměstí před radnicí. V úvodu nechybělo vystoupení domažlického ponocného a také trubačů. Kromě starosty Domažlic všechny přivítal například senátor Jan Látka nebo náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Ivana Bartošová.

Na pódiu vystoupili i zástupci turistů ze Slovenska nebo Polska a celou akci potom oficiálně zahájil předseda Klubu českých turistů Vratislav Chvátal.

„Zejména bych chtěl poděkovat všem, kteří se o toto krásné setkání zasloužili. Sníh tady v centru sice není, ale jistě se s ním na trasách potkáte. Zdravím vás za celé vedení Klubu českých turistů a přeji, ať si sraz užijete ve zdraví a v radosti."

Pátek a sobotu turisté stráví na lyžařských trasách, pěšími vycházkami po okolí, zimním tábořením a prohlídkou Domažlic a místních muzeí. Dnes se koná slavnostní mše a koncert Čerchovanu v kostele a v sobotu večer sraz vyvrcholí turistickým bálem v MKS. Z města návštěvníci odjedou zítra dopoledne.

Kristýna Kolbecková, (seb)