Úpravy prostranství kolem budovy obecního úřadu směrem do dolní části obce finišují. Vše musí být hotové včas, aby práce nenarušily ve středu 30. dubna od 15 hodin oslavu a vzpomínkový akt u pamětní desky 21letého Virgila Paula Kirkhama, který jako pilot 9. letecké armády USA létal v Thunderboltu P – 47 a byl příslušníkem 377. stíhací peruti, konkrétně 362. stíhací skupiny. Poslední dubnový den totiž pravidelně přijíždějí Američané.

Americký pilot V. P. Kirkham zahynul ve svém letadle 30. dubna 1945 kolem poledne v Zadní Hoře u Újezda poté, co byl jeho letoun zasažen odvetnou palbou Němců, kteří měli obsazené trhanovské vlakové nádraží. Desku na budově obecního úřadu před třemi lety odhalil i jeho bratr Marion Kirkham.

„Provádíme opravy části místní komunikace po uložení rozvodů elektrického vedení a veřejného osvětlení do země. Krajský úřad Plzeňského kraje nám přispěl na úpravy 100 tisíci korunami, což samozřejmě veškeré náklady nepokryje, ale je to dobrá ´injekce´," říká starosta Újez᠆da Václav Kalčík.

Součástí prací je i oprava současného chodníku.

„Předpoklad je, že by vše mělo stát kolem 250 tisíc korun. Ale nevíme, zda se do této sumy skutečně ´vejdeme´. Mám zkušenost, že když se kdekoliv cokoliv kope, nemůže se předvídat, co se naskytne za nenadálé komplikace. Práce provádí firma Ptáčník, již jsme vybrali. často se přihlásí takzvaně levnější firmy, ale bývá pak v případě reklamací problém je vůbec dohonit. Tahle firma dělá kvalitně, proto u nás práci dostala," připomíná Kalčík.

Už nyní je možné v Újezdě zaregistrovat nové obrubníky u silnice i nájezdů k domům. Po dokončení těchto prací dojde na finální opravu povrchu místní komunikace.