Skanzen, který v obci nedaleko Velkého Malahova vybudovala a stále rozšiřuje skupina nadšenců, přibližuje život, bydlení a řemesla doby železné. Najdete v něm například panský dům, sýpku, řemeslné dílny jako kolárnu a hrnčírnu, mohylu, svatyni či kamenné hrazení.

Antický den začne ve 14 hodin, následuje představení doby laténské a historických keltů. Od 15 hodin se představí germáni v Čechách (jako host se představí skupina Marcomannia ze Starého Plzence).

Od 15.30 pak bude k vidění ukázka výstroje, výzbroje a dobového ležení římských legií (hostem bude skupina historického šermu Legio X G.P.F. – Coh. VIII Bestia).
V 16 hodin pak vypukne tradiční keltsko-římská bitva, do které se budou moci zapojit děti a bojovat proti dospělým válečníkům.
V 17 hodin pak návštěvníci budou moci zhlédnout šermířský turnaj válečníků a o hodinu později i ukázku starověké bitvy.

Po celý den se navíc budete moci dívat, jak vypadá tkaní na dobovém stavu (spojené s přednáškou), pro děti bude připravena keramická dílnička a chybět samozřejmě nebude ani občerstvení. Vstupné je padesát korun, pro děti dvacet.

Vousův kmen pořádá ve skanzenu oslavy keltských svátků či zážitkové a vzdělávací akce pro veřejnost několikrát za rok. V sobotu 19. srpna se v Jivjanech bude konat také Den oživlé historie a her.

Ilustrační foto.
Cvičení: Hasiči likvidovali radioaktivní balík