Návrh rozpočtu pro letošní rok má Horšovský Týn hotový. Pokud jej v podobě, která je k nahlédnutí na úřední desce do 18. února, zastupitelé schválí, mohou se občané těšit například konečně na autobusové nádraží i na vyřešení špatné situace s parkováním ve Vančurově ulici na sídlišti Malé Předměstí. Příjmy, se kterými Horšovský Týn letos počítá, jsou jako obvykle rozděleny na daňové, nedaňové a kapitálové. Vedle peněz od občanů z daní, ale také z poplatků, například za odpad a psy (daňové – celkem 56 602 000 Kč), tak do městské kasy ´přitečou´ také peníze z pronájmů lesů, pozemků a honiteb nebo z půjčovného v knihovně či parkovného (nedaňové – celkem 5 268 000 Kč).

Horšovský Týn má také v příjmových položkách peníze za prodej nemovitostí a pozemků (kapitálové – celkem 9 200 000 Kč). Celkem 22 133 000 korun by měly v roce 2008 představovat dotace v podobě příspěvku na výkon státní správy, příspěvku na školství a sociální dávky. Peníze, se kterými bude město letos hospodařit, pak musí uvážlivě rozložit do šesti výdajových skupin. Skupinu 1 – Zemědělství a lesní hospodářství, představuje jediná, dvacetitisícová položka na nákladny na opatření ve věci týrání zvířat. Na Průmyslová a ostatní odvětví hospodářství (skupina 2) půjde 35 432 000 korun, přičemž 9,5 milionu korun je připraveno na autobusové nádraží a dalších šest milionů korun na úpravy v Domažlické ulici. Ve třetí skupině, Službách pro obyvatelstvo, se počítá s 35 438 000 korun. Rozděleny budou mezi zařízení předškolní výchovy a základního vzdělání, kulturu a sport, bydlení a komunální služby včetně územního rozvoje a ochranu životního prostředí.

Letos by se tak například základní škola měla dočkat příspěvku na výměnu oken v průčelí, základní umělecká škola nových vnitřních omítek a rodiče s dětmi nových dětských hřišť. Na Sociální věci a politiku zaměstnanosti (skupina 4) dává město přes 10 milionů korun, na Bezpečnost státu a právní ochranu (skupina 5) 1,897 milionu korun a na Všeobecnou veřejnou správu a služby (skupina 6) 31 893 000 korun. Návrh rozpočtu pro rok 2008 budou horšovskotýnští zastupitelé projednávat a schvalovat na veřejném zasedání, které se v sále Městského kulturního zařízení H. Týn uskuteční v pondělí 18. února od 17 hodin.