Navzdory dešti, který zhruba na týden pozastavil první seče, se tyto práce blíží na Domažlicku k závěru.

„U nás v Agrimě jsme s prvními sečemi hotoví. Začali jsme sekat po půli května, tedy týden před tím, než přišly deště. Tento týden jsme sekání dokončili. Zatímco vloni jsme s první sečí začínali kolem 6. června, letos jsme začali sekat už 18. května. Máme posekáno 460 hektarů," uvedl na dotaz Deníku agronom akciové zemědělské společnosti Agrima Draženov Václav Kocek.

Draženovští zemědělci již nemusejí mít o sklizenou první seč obavy. Jaká byla kvalita ploch?

„Vyrobili jsme ze všeho senáž, pouze sedm hektarů jsme vyčlenili na usušení sena pro telata. Pro dobytek je lepší a daleko snazší z píce vyrobit senáž. Vyprodukovat seno je daleko pracnější, obnáší to také hlídat seníky. Senáž je navíc daleko skladnější, je to pro nás lepší. Co se týče kvality porostů loni a letos, řekl bych, že překvapující bylo to, že porosty byly hustší, takže výnos z nich byl o trochu vyšší než vloni. Je to dáno i tím, že hned po zimě jsme začali všechny louky přihnojovat. Pokud se to udělá precizně, je záruka, že bude co sklízet," vysvětluje Kocek s tím, že nyní přijde na posekané louky močůvka.

Zdroj: Youtube

První sekání museli na dvakrát – tedy s přestávkou – dělat i na Staňkovsku.

„Žito jsme začali sekat 12. května, jetele 17., tedy minimálně o 10 dní dříve než v jiných letech. Zpravidla začínáme prvně sekat koncem měsíce května. Letos jsme na louky vyjeli 18. května, pak přišel déšť, který práce přerušil, ale řekl bych, že pršelo za pět minut dvanáct, půda už vláhu potřebovala," předesílá agronom z Agra Staňkov Václav Vítek.

První seče na Staňkovsku právě dokončují. Sekání jim překazily deště. „Doděláváme sena, máme hotové senáže. Sekat se začalo poměrně brzy, porosty nebyly dorostlé. Teď po deštích už je to lepší, 70 mm srážek se na nich projevilo. Naštěstí jsme vycházeli z předpovědi počasí a podařilo se nám vychytat počasí, nic posekaného nám nezmohlo," konstatuje Vítek a dodává, že v Agru zužitkovávají první seč luk přibližně stejným dílem na seno i senáž.

„Maximálně využíváme počasí, začali jsme znovu sekat a senážovat dokonce předminulou neděli krátce po poledni, což je s ohledem na víkendové volno dost složité, ale udělali jsme dobře," doplnil Vítek.

Seče zdárně probíhají i na Meclovsku.

„Louky sice ještě doděláváme, ale jetele máme téměř sklizené. Posekané plochy zužitkováváme přibližně 1:1 – půlku na seno a druhou polovinu na senáž," konstatuje agronom Meclovské zemědělské a. s. Ondřej Kučera.

Také na Meclovsku vyjely sekačky dříve.

„ O pár dní dříve to bylo. Co se týče sklizeného množství, zatím je nemáme spočítané, ale určitě bude z letošní první seče výtěžnost vyšší, než byla vloni," odhaduje Kučera.

V plném proudu jsou první seče také na Mrákovsku.

„V současné době máme víceméně hotovo. Oproti jiným rokům se u nás první seče trošku zdržely, neboť byl velký výnos. Zatímco loňský rok byl hodně zpožděný, letošní první seče byly o něco dříve, než obvykle bývají, oproti loňsku jsme začali sekat o hodně dříve. Ze začátku jsme se potýkali s tím, že bylo od jara sucho, od podzimu pršelo málo. Pak přišly větší deště, tady u nás napršelo kolem 80 mm, takže vše hodně narostlo," popisuje situaci agronom Zemědělského obchodního družstva Mrákov Pavel Kupilík.

Mrákovští zemědělci první seče zužitkují hned několikerým způsobem.

„V drtivé většině posekanou hmotu senážujeme. První seče jsou velice kvalitní, proto je senáž určena hlavně pro krmení dobytka. Méně kvalitní porosty a také další seče máme do bioplynky, již také musíme něčím ´nakrmit´. Materiál z první seče byl kvalitní, po loňském roce, kdy jsme se potýkali s jeho nedostatkem a skupovali přebytky od ostatních, to vypadá, že bude krmení dost," pochvaluje si Kupilík.

Mrákovští také začali sekat při slunném počasí po polovině května.

„Udělala se jen část nejkvalitnějších porostů, která je určená pro dojnice s vysokou užitkovostí. Ty dostávají nejlepší senáž. Pak jsme museli na týden sekání přerušit kvůli dešťům. Po jejich skončení sekáme prakticky doposud. To, že jsme sekání museli přerušit, nám ani nevadilo, protože srážkový deficit už trvá od listopadu. Poslední větší déšť u nás byl někdy kolem 10. listopadu, od té doby napršelo vždy jen pár milimetrů. Na déšť jsme čekali, i když je pravda, že to nemuselo být právě v období, kdy jsme se rozjeli se senáží. Zkrátka se týden počkalo, nebyl to zas tak velký problém," zakončuje mrákovský agronom Kupilík.