„Jelikož máme jubilejní ročník a chceme, aby byl festival nabídl něco opravdu zajímavého, rozhodli jsme se pozvat opravdu „top“ kapely. Například kapelu Gloria, což je dechová, ale nikoli jen čistě dechovková kapela z jižní Moravy, která má na kontě spoustu úspěchů,“ říká za pořadatele starosta SDH Tlumačov Václav Sladký.

Kyjovská kapela Gloria pod vedením Zdeňka Gurského má převážnou část vystoupení v zahraničí, proto se také stala v roce 2000 mistrem Evropy v Německu, kde oslovila nejen porotu, ale hlavně publikum svými špičkovými výkony na sólové nástroje. Věnuje se nejen dechovému žánru, ale také moderní a vážné hudbě. Jako vynikající sólisté se představují také zpěváci, a to nejen ve svém mateřském jazyce, ale zpívají také německy, anglicky či italsky.

Doplňování hnízda v Horšovském Týně
Čápi v Horšovském Týně dostali k adopci dvě mláďata z jižních Čech

Návštěvníci se mohou těšit také na oblíbenou místní kapelu Dupalka, v jejím repertoáru najdeme především lidové písničky z Chodska, ale i staročeské moravské a jihočeské. Také tanga, slow-foxy, rokenroly, včetně sezónních hitů. K velmi žádaným patří i Malá Muzika Nauše Pepíka, která hraje dodnes všude tam, kde mají pro dobrou muziku srdce dokořán. Hraje všude a nehraje jen dechovky. Skvělý zážitek slibují i Kumpanovi muzikanti.

„To je opravdu výjimečná kapela a Vlado Kumpan je bez přehánění jeden z nejlepších trumpetistů na světě,“ podotýká Sladký.

Akce se bude konat v tlumačovském amiteátru, a to za každého počasí. Festival bude moderovat Karel Heger a vstupné na akci i nadále zůstává 150 korun.

Akce začíná ve 13 hodin, první tóny ale zazní již od 12 hodin, kdy vystoupí dechový soubor při Lidové škole umění ve Kdyni pod vedením učitele Josefa Tikala.