Bohužel pro chovatele se obě výstavy v opačných koutech republiky konaly ve dvou dnech, což mnohým znemožnilo, aby se obou akcí mohli zúčastnit. Byly rozdílné svým zaměřením, ale na obou se vystavovaly jalovice a krávy i z našeho okresu.

V Kralovicích se ve čtvrtek 25. června konala jednodenní akce zemědělců a farmářů západočeského regionu se zaměřením na polní techniku, polní pokusy, nabídky služeb a chovatelský den. Krávy zde vystupovaly v soutěži plemen holštýnských a červenostrakatých.

Z našeho okresu se zúčastnili chovatelé ze ZKS Agra Zahořany, kteří úspěšně předvedli krávu na první laktaci, jež se ve své kategorii umístila na třetím místě. Navíc si v závěrečném ocenění odnesla titul krávy s nejlepším vemenem.

Na výrazný úspěch dosáhli chovatelé z Agrima Draženov a.s., kteří dovezli na výstavu výborně připravenou krávu na čtvrté laktaci, se kterou vyhráli nejen svoji kategorii, ale nakonec i titul celkové šampionky výstavy červenostrakatého plemene. Byla to jejich první účast na této výstavě a rovnou takto úspěšná.

Nesmíme opomenout individuální úspěch zootechničky závodu I. Slámové, která plemenici předváděla s takovou jistotou, že si odvezla ocenění za nejlepšího vodiče výstavy. Jistě jí pomohlo i to, že krávu doma ve stáji sama připravila (i když v krátkém časovém období) a též prováděla i pravidelné sledování a přípravu krav na Mrákovské výstavy.

Druhá výstava se konala na brněnském výstavišti ve dnech 25. až 28. června. Šlo o národní výstavu hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Areál výstaviště pak doplnily myslivecký pavilon a mezinárodní výstava psů a koček. Ve dvou halách se představili koně atd. Každý den výstaviště navštívily tisícovky návštěvníků odborné i laické veřejnosti.

V největší hale výstaviště ovšem po všechny čtyři dny probíhaly soutěžní přehlídky masného skotu (cca 300ks), druhou největší byla skupina holštýnských krav a jalovic (cca 70 kusů), poprvé se na výstavě presentovala soutěžní přehlídka krav plemene Jersey a Brown-Swis (celkem 30 ks!). Domažličtí chovatelé, věrni své tradici, představili na národním šampionátu celkem sedm red-holštýnských krav a tři černé holštýnky.

Dvě černé holštýnky představili chovatelé z Meclovské a.s. Jim medailové ocenění uniklo o vlásek, když se v nejobsazenější a nejvyrovnanější kategorii prvotelek (20 ks) umístili na čtvrtém místě. Uprostřed startovního pole nejstarších krav se umístila kráva z ZS Čerchov – farmy Postřekov. Chovatelé si na národním šampionátu mezi skutečně silnou konkurencí při své premiéře vydobyli za svou plemenici uznání od maďarského posuzovatele.

Domažlické red-holštýnské chovatele reprezentovaly krávy z Agra Staňkov a ZOD Mrákov. První dvě místa získaly plemenice ze Staňkova a tak chovatelé i obhájili loňské vítězství z národní výstavy z Lysé, ovšem s jinou krávou – Thundrou. Na třetím a čtvrtém místě se umístily dvě plemenice ze ZOD Mrákov na druhé laktaci. Tím též chovatelé z Mrákova obhájili své umístnění z loňského šampionátu. Především ocenění stáří a zdraví zvířat při jejich vysoké mléčnosti vynesly krávy na IV. a III. laktaci ze Staňkova do popředí soutěže.

Chci touto cestou poděkovat všem chovatelům, kteří se na úspěších z obou výstav podíleli, o zvířata na výstavách se starali, a děkuji i studentům ZOŠ v Poděbradech, kteří nám v Brně po čtyři dny nezištně pomáhali.

Václav Šaloun, Insemina