S nápadem přišel její partner Kamil Novak. „Byla by škoda uříznout kmeny po vzrostlých douglaskách, které stály před naším domem. Proto jsem kontaktoval řezbáře Ondřeje Drábka. Motiv byl jasný – život na vesnici,“ říká s úsměvem  Novak.

Řezbář Ondřej Drábek z Choustníku u Tábora se proto v pátek pustil do díla.
„Zadání, které představuje vesnický život, je mi blízké a pro toto místo jako stvořené. Mužská ruka s palcem, který směřuje k sousoší, a pod ní hodiny, které symbolizují, jak ten čas letí. Další dvě sochy představují matku s dítětem. Matka hází smějícímu se dítěti sedícímu na nočníku míč, což symbolizuje mateřskou lásku.  Poslední sochou je znak obce Chodská Lhota, který je vyřezán podle originálu,“ popsal Drábek svoje dílo, které vytvořil přesně podle nápadu Kamila Novaka.

Ondřej Drábek zanechal v Chodské Lhotě krásný kus svého výtvarného a řezbářského umění. K jeho tvorbě patří například loutky, betlémy, sochy, šachy, dekorativní předměty na míru.

„Stromy, které musely být letos kvůli bezpečnosti poraženy, před lety sázel hudebník a učitel hudby Jan Mráz (po chalupě Pastejřík). Měl by jistě radost stejnou, jako máme my, že z obyčejného kmene vznikla v Chodské Lhotě taková krása. Vendule Hrabíkové a Kamilu Novakovi patří dík za výborný nápad a panu řezbáři za skvělou práci, která bez daru od Boha není proveditelná. Jen více takových nápadů,“ říká spokojeně starosta obce František Jílek a dodává: „ Ať tento symbol povyšuje vesnici a lidi v ní žijící a je dobrou vzpomínkou na dobu, kdy byla vesnice vesnicí.“

Spoluautor: Milan Zajíc