Rychlé občerstvení prošlo za uplynulá léta proměnou. Klasické bufety nahradily stánky s hamburgery, gyrosy, kebaby a pizzami.

I v Domažlicích už máme 'mekáč'. Nikoli však pobočku fastfoodového řetězce McDonald's, ale rychlé občerstvení Chodský mekáč.

„Řekla bych, že se nám daří. Nejvíce frčí samozřejmě hamburgery, pak tortilly a panini. Lidé si ale i přímo tady na místě dají klidně řízek nebo smažený sýr," popisuje obsluha Ivana Lukášová. Hlavními zákazníky jsou děti. Mekáč totiž sídlí naproti Základní škole Komenského 17.

„Školáci si ale u nás rádi kupují i zdravé svačiny obložené chleby, většinou z celozrnného pečiva," podotýká Lukášová.

U kiosku v domažlických alejích jsme včera narazili na skupinu studentek. Na lavičce si pochutnávaly na hranolkách, hamburgerech a na smaženém hermelínu.

„Nejíme to ale pořád, jenom občas, když chceme rychle něco teplého k jídlu. Ono tady moc jiných možností není," ihned se bránily. Občas si prý ale rády zajdou na kebab do občerstvení, které sídlí rovněž v alejích.

„Je to tam hezké a kebab je prostě moc dobré jídlo. Je ale fajn, že si tam můžeme dát i různé saláty, třeba mrkvový, který mám ráda," podotkla jedna ze studentek. „Pořád jsem ale ráda, že tady nemáme KFC nebo McDonalda. Ty dělají obézní lidi a jsou jako droga," dodala.

V současnosti, kdy je rychlé občerstvení synonymem zmíněných burgerů, kebabů a pizz, vypadá řeznictví s občerstvením v dolní části náměstí jako z jiné doby.

Místní si tam mohou zajít na české klasiky, jako je dršťková polévka, hovězí nebo segedínský guláš, výpečky se zelím nebo ovar. Dlouholetým strávníkem je zde i dvaapadesátiletý Vladimír Bešta.

„Nikdy jsem si na ta moderní jídla nenavykl. Nemám proti nim nic, ale než abych se každý den cpal hamburgery nebo hranolky jako Američan, dám si radši poctivé české jídlo. Neříkám, že je superzdravé, ale je to normální, pořádné jídlo," říká. „Takovou dršťkovou jen tak něco nenahradí."

I naproti v cukrárně Ural nabízejí pořád stejnou svačinu či oběd jako před lety:

„Chlebíčky, saláty, ruská vejce, sekaná, bramboráky, řízek se salátem. Lidé o ně pořád mají zájem. Mladí moc ne, spíše ta střední nebo starší generace. Myslím, že tyhle klasické svačiny mají smysl," říká tamní dlouholetá prodavačka Hana Přibková. „Jsme přitom už vlastně jediní na náměstí, a možná i v Domažlicích, kdo chlebíčky prodává i ve větším množství," podotkla.