„Pokud vláda omezí provoz kasín, budou omezené i sponzorské dary. Nedáváme peníze jen nemocnici, ale i domovům důchodců, dětským domovům a dalším potřebným" řekl starosta Č. Kubice Vladimír Koranda.

Č. Kubice loni poskytla nemocnici dotaci přesahující milion korun. Z prostředků už byla pořízena gynekologická opěrka na operační sály, fototerapeutické lůžko rovněž pro novorozenecké oddělení, analyzátor koncentrace glukózy včetně centrifugy pro nemocniční laboratoře a sety her pro dětské oddělení. A nyní inkubátor.

„Této pomoci si nesmírně vážíme. Systém zdravotního pojištění totiž nepokrývá ani náklady vynaložené na poskytovanou péči, natož na obnovu zdravotnických přístrojů a vybavení. Abychom zachovali současný rozsah a strukturu zdravotní péče a měli spolehlivé a moderní přístroje, jsme odkázáni na příspěvek Plzeňského kraje a právě i na pomoc sponzorů," řekla ředitelka Domažlické nemocnice Alena Vyrutová.

Nový inkubátor za téměř 300 tisíc korun a k němu nové vyhřívané lůžko za 200 tisíc pořídila nemocnice právě díky finanční dotaci od Č. Kubice. Do inkubátoru se vkládají jak předčasně narozená miminka s nízkou porodní hmotností, tak miminka, která mají problém s poporodní adaptací nebo vyžadující například kyslíkovou léčbu. Inkubátor sleduje jejich životní funkce a vytváří ideální prostředí, ve kterém se jejich životní funkce stabilizují.

„Reguluje množství kyslíku, vlhkost, teplotu na základě sledované kožní teploty miminka a pomáhá například i upravovat jeho polohu. Plno funkcí je automatických, ale ukazují se i na přenositelném elektronickém displeji, takže ošetřující personál je o každé změně ihned informován a sestra tak může i sama miminko či inkubátor upravit," popsal nový přístroj, který nahradil patnáct let starý a dosluhující inkubátor, primář František Zahálka.