„Dejte mi velkého kapra, ale bez šupin. Já chci štiku! Já si vezmu amura…” tyto a podobné hlasy příchozích bylo slyšet včera dopoledne u Černého rybníka, kde právě probíhal podzimní výlov.

Aby přání lidí, kteří si přišli pro čerstvé ryby mohla být vyslyšena, museli pracovníci Domažlických městských lesů (DML) rybník na výlov připravit.

„Upouštíme rybník pomalu, tak zhruba 14 dní, abychom neudělali problém ve Šnajberských rybnících, které jsou pod ním, abychom je nevypláchli,” uvedl Deníku hajný DML Josef Forst, který má městské rybníky na starosti.

„Byl jsem tu celou noc a obcházel jsem rybník, také jsem kontroloval rychlost upouštění vody. Musí to být přesně tak, aby se daly ryby lovit a na druhé straně měly dostatek vody,” vysvětlil Radek Halada, absolvent rybářské školy -odborník, který dělá DML v otázce chovu ryb konzultanta. Byl po pracovní noci ve střehu a na starosti měl požerák, z něhož podle potřeby odstraňoval další a další prkna tak, aby voda odtékala, jak rybáři potřebovali.

DML nemají vlastní rybářský úsek, proto si na výlov najímají odborníky z Klatovského rybářství z Chocomyšle. Ti už za rozbřesku plánovali, jak rybník co nejefektivněji slovit.

Houfu rybářů shromážděných u výpusti z rybníka se to dařilo, byla radost pozorovat, jak ryby putují z podběráků do vaniček či loděk, odtamtud do na pult třídičů, kteří selektovali tržní kapry od těch, kteří musejí ještě dorůst, a na stranu dávali další druhy ryb. Tržní kapři se z pultu sklouzli do nádrže, odkud putovali do „kotle”, kde je zvážili a poté naložili do nádrže umístěné na nákladním autě.

„Teď budeme lovit tady u čapu, pak musíme kousek zpátky, kde se ryby zachytily, a pak ještě odlovit tamhle to oko,” ukazoval jeden z rybářů na mělčinu, kde se ryby nahromadily, namísto aby během vypouštění vody spluly do větší hloubky k požeráku.

Po chvíli už diváci a zájemci o čerstvé ryby pozorně sledovali muže, jak se po pás brodí bahnem a ´zachraňují´ z něj uvízlé ryby.

V kádích pak končili šupinatí i lysí kapři, dravé štiky, vousatí sumci, dále líni i mohutní amuři. Sem tam se mezi nimi pleskaly i plotice.

„Tuhle velkou chci!” ukazoval muž ze skupinky vietnamských spoluobčanů na obrovského sumce.

„Chodí sem tradičně, ryby jim zřejmě chutnají. Aby ne, koukejte se, jak jsou pěkné,” poznamenal starosta Domažlic Miroslav Mach, který se přišel na výlov podívat s místostarostou Karlem Štípkem.

Po chvíli už jsme mohli vidět zmíněného mohutného sumce, jak se ´rozběhl´ po lesní cestě – igelitka, v níž ho odnášeli, nevydržela. Sice ke smůle kupujícího, ale přispěla k veselosti přihlížejících.

Domažličtí lesáci jsou na prodej ryb na hrázi Černého rybníka zvyklí a také dobře připravení. Však také podzimní počasí dokáže z těla vytáhnout poslední ´kousky tepla´. Nejenže na břehu byla zapálena dvě ohniště, ale k mání byla horká dršťková polévka, pečená klobása, na zapití alko- i nealko- pivo, dobrá voda, na zahřátí čaj, káva i grog.

„Počítáme, že lidi budou chodit ještě odpoledne, už si zvykli,” vysvětlili nám lesáci.

Šéf přes rybníky, jímž je hajný Forst, na otázku Deníku na počátku výlovu tvrdil, že by byli spokojení, pokud by Černý rybník vydal kolem 50 metráků ryb. Jak tomu bylo ve skutečnosti?

„Výlov byl úspěšný a s tím, co vydal Černý rybník, jsme spokojení. Je to přibližně pětačtyřicet metráků ryb. Nejvíce, 30 q, je tržního kapra, kterého odtud přemístíme jinam a nachystáme na vánoční prodej. Dalších pět až šest metráků kapra půjde na přesazení a doroste příští rok,” informoval nás po výlovu Forst.

Lesáci z Černého rybníka kromě zmíněných ryb vytáhli také chráněné raky. Co s nimi bude dál? „Vzhledem k tomu, že rybník nemůžeme ihned napustit, protože potřebujeme nejprve opravit přisávání na požeráku, převezeme je do babylonského rybníka,” odpověděl hajný.

Kapři i další ryby se v předvánočním čase objeví v prodeji nejen v domažlické rybárně v Hanově parku, ale také na náměstí před radnicí.

Videa z výlovu na facebooku Domažlického deníku